Portfolio signature

Az infláció az év hátralévő részében nagy valószínűséggel emelkedhet, az inflációs várakozások beragadása kockázatot jelenthet

Portfolio
Az infláció Európában és Amerikában is visszaerősödhet, és nagyon nagy valószínűséggel emelkedni fog a következő hónapokban Magyarországon is, a kérdés az emelkedés mértéke. A jelenlegi hazai bérdinamika nincs összhangban a termelékenység-növekedéssel, ebben a helyzetben pedig a jelentős reálbér-emelkedésnek két következménye szokott lenni: vagy a munkanélküliség emelkedik meg, vagy az infláció pattan fel újra – mondta lapunknak Eppich Győző, az OTP Bank vezető makroelemzője. Ha – ahogy arra sok jel utal - a vállalatok bíznak a gazdasági kilátások javulásában, és emiatt nem építenek le, akkor reális veszélye van az inflációs várakozások beragadásának.

A fogyasztói árindex gyors csökkenést mutatott Magyarországon, az idei első három hónapban alulmúlta a várakozásokat. Az inflációs komponensen közt viszont volt egy kiugró: a szolgáltatások a jegybanki célt jócskán meghaladva drágultak. Ez nem hazai jelenség, mind az eurózónában, mind az Egyesült Államokban a szolgáltatások húzzák a fogyasztói árindexet, ami óvatosságra inti a jegybankokat, hiszen a szolgáltatások drágulását nem lehet egy az egyben külső tényezőkre fogni, az már a hazai folyamatokat tükrözi.

Cikksorozatunkban a szolgáltatásinfláció okait és az abban rejlő kockázatokat vesszük sorra hazai makroelemzők segítségével. Ebben a cikkben Eppich Győzőt, az OTP Bank vezető makrogazdasági tanácsadóját kérdezzük. A témában ma megjelent másik cikkünk itt olvasható.

Portfolio: A szolgáltatások inflációja messze meghaladja a jegybanki célszinteket idehaza, az eurózónában és az Egyesült Államokban is, az éves indexek ráadásul nem csökkennek. Mi ennek az oka, és kell-e aggódnunk emiatt?

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mit mondhatunk a magyar inflációs kilátásokról?
  • Mik a legfőbb inflációs kockázatok?
  • A hazai bérdinamika alakulása mennyire veszélyes inflációs szempontból?
  • Mitől alakulhat ki inflációs spirál idehaza?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés