Portfolio signature

A magyar infláció óvatosságra int, de pánikolni még nem kell

Portfolio
Az infláció összetétele némileg aggasztó, emiatt a jegybanknak résen kell lennie, de még messze nem beszélhetünk arról, hogy a dezinflációs trend megfordult – mondta lapunknak Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza, akit a legfrissebb inflációs fejleményekről kérdeztünk. Az elemző szerint a vártnál magasabb amerikai inflációs adatok ellenére a tengerentúlon is megfelelő irányba haladnak a folyamatok, ám a Fed ettől még kivárhat a kamatcsökkentéssel – ez pedig az MNB mozgásterét is szűkítheti. Az infláció beragadásának kockázata kétségkívül valósággá válhat, ha a magyar bérek tartósan meghaladják a termelékenységet.

Az év elején meglepően jól alakult az infláció idehaza és az eurózónában, volt viszont egy komponens, aminek az árváltozása nem néz ki jól: a szolgáltatások jelentős mértékben drágulnak. Nem európai és magyar jelenségről van szó, az Egyesült Államokban hasonló folyamatok játszódnak le. A szolgáltatások áremelkedése belföldi árnyomásról árulkodik, és rávilágít az infláció felpattanásában rejlő kockázatokra  – ennélfogva óvatosságra inti a jegybankokat is. A fontossága miatt külön cikksorozatban foglalkozunk a szolgáltatásinflációval: magyar makrogazdasági elemzőket kérdezünk a jelenség okairól, a kockázatokról, és általában az infláció és a kamatok magasan ragadásának veszélyéről. Ebben a cikkben Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdászának válaszait ismertetjük.

Portfolio: Idén már egyértelműen a szolgáltatásinfláció húzza fel a fogyasztói árindexet mind idehaza, mind az USA-ban és az eurózónában, a szolgáltatások inflációja messze meghaladja a jegybanki célszinteket. Az éves indexekben ráadásul nem is látunk csökkenő trendet. Kell-e aggódnunk emiatt?

Trippon Mariann: Pánikra nincs ok, de az infláció ragadós tételei az infláció elleni harc utolsó fázisban megkülönböztetett figyelmet kell kapjanak a monetáris politikai döntéshozók oldaláról. A beérkező adatok megerősítették, hogy a dezinfláció idén egyértelműen lassabb pályára áll. Az infláció csökkenésének könnyű részén túl vagyunk, idén már minden tized százalékpontért meg kell küzdeni.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hogyan alakul várhatóan az infláció Magyarországon?
  • Mik a legfőbb inflációs kockázatok?
  • Miért a szolgáltatások drágulása húzza az inflációt itthon és külföldön is?
  • Hogyan alakul várhatóan a kamatpálya?
  • Mekkora a veszélye annak, hogy magasan ragad az infláció?
  • Miért alakul eltérően az infláció idehaza, Európában és az USA-ban?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés