Romlott a gazdasági hangulat Magyarországon
Gazdaság

Romlott a gazdasági hangulat Magyarországon

Portfolio
Áprilisban az üzleti világ és a lakosság is valamelyest kedvezőtlenebb kilátásokról számolt be, mint márciusban - derül ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből. A konjunktúraindex így 2 ponttal csökkent, ami valamivel kisebb a márciusi javulásnál (ami 3 pontos volt). A lakossági bizalom javuló tendenciáját a mostani kis esés nem törte meg, bár az év eleji nagyon nagy emelkedés inkább kiugrásnak számít a trendből. Az üzleti bizalom javulása viszont egyelőre igen visszafogott.

A GKI konjunktúra index, ami a vállalati és lakossági kilátások összefoglaló mutatója, a márciusi 3 pontos emelkedés után – áprilisban korrigált, 2 pontot esett. A GKI üzleti bizalmi index is 2 ponttal csökkent. Áprilisban csak az üzleti szolgáltatók körében következett be kedvező változás (2 pontos emelkedés), a kereskedelemben nem változott a kép, míg az iparban és az építőiparban kissé romlottak a várakozások (4, illetve 2 pontos esés).

  • Az iparban a teljes rendelésállomány megítélése, illetve a következő három hónapban várható termelési kilátás is pesszimistább lett. Ezzel összhangban a saját termelésű készletek szintje érdemben csökkent.
  • Az építőiparban a rendelésállomány értékelése érezhetően romlott, de a foglalkoztatási várakozások kissé javultak.
  • A kereskedelemben ugyan az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség emelkedett, de a következő három hónapban várható megrendelések értékelése kedvezőtlenebb lett, a készletszintről alkotott vélemény lényegében változatlan maradt.
  • A szolgáltató ágazatban az előző három hónap üzletmenetének megítélése számottevően javult, a következő három hónapra vonatkozó forgalmi várakozás alig változott, s a foglalkoztatási tervek a korábbinál nagyobb derűlátást tükröznek.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága áprilisban sem változott érdemben, a létszám bővítését és csökkentését tervezők aránya nagyjából megegyezik. A derűlátók csak a szolgáltató cégek körében alkotnak többséget. Az üzleti szféra összesített áremelési tervei áprilisban enyhén emelkedtek, különösen a kereskedelemben és az építőiparban. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága érezhetően javult, e mutató nyolc havi csúcsára ért fel.

A GKI fogyasztói bizalmi index– a januári-februári jelentős kilengés után – közepes mértékben emelkedett márciusban, majd hibahatáron belül csökkent áprilisban. A lakosság a következő 12 hónapra vonatkozóan saját pénzügyi kilátásait és az ország gazdasági helyzetét is romlónak látta márciushoz képest. Ugyanakkor az elmúlt 12 hónapra vonatkozó pénzügyi helyzetet kissé javulónak értékelte, és a nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése is kedvezőbbé vált. A lakosság inflációs várakozása kissé emelkedett, s a munkanélküliségtől való félelem is valamivel erősebb lett a márciusinál.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orka, gyilkosbálna