Jelentős kártérítést kap az FGSZ az eltérített orosz gázszállítás miatt
Gazdaság

Jelentős kártérítést kap az FGSZ az eltérített orosz gázszállítás miatt

Portfolio
A zürichi választottbíróság ítéletében kötelezte a boszniai Föderáció gázszállítóit, az Energoinvestet és a BH-Gast, hogy 11,16 millió dollár kártérítést fizessenek a magyar gázhálózat rendszerüzemeltetőjének, az FGSZ Zrt.-nek az orosz gázszállítás útvonalának megváltoztatása miatt - írja az SEE.

A zürichi választottbíróság döntése értelmében a boszniai Föderációs egység földgázszállító vállalatai, az Energoinvest és a BH-Gas, összesen 11,16 millió dollár (10,4 millió euró, mai árfolyamon mintegy 4,1 milliárd forint) kifizetésére kötelezettek a magyar FGSZ Zrt. felé.

Ez a lépés az orosz gázszállítás útvonalának megváltoztatása miatt szükséges.

A Szabad Európa Rádió jelentése szerint az FGSZ és a boszniai cégek közötti szerződés 2023-ig volt érvényes. Ennek ellenére 2021 áprilisától kezdődően a Föderáció átirányította a gázszállítást a Gazprom TurkStream vezetékére, ami kizárta a magyar vállalatot az üzletből.

A TurkStream vezeték Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül biztosítja Bosznia orosz gázellátását. Az FGSZ 2021. szeptemberében indított pert az Energoinvest, a BH-Gas és a Föderációs egység ellen, amelyben több mint 21 millió dollár értékű kártérítést követelt. Ezzel szemben az Energoinvest 2022. szeptemberében viszontkeresetet nyújtott be, amelyben azt állította, hogy az FGSZ túlszámlázta a BH-Gáznak nyújtott szolgáltatásokat 2019. januárjától 2021. márciusáig, ami közel 10 millió dolláros veszteséget okozott nekik.

Ezen keresetek nyomán született meg most a választottbíróság döntése, amely tehát a két keresetben rögzített összegeket "összevezette".

Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
földgáz