Virág Barnabás: rossz, téves gyakorlat a visszatekintő infláció szerinti drágítás
Gazdaság

Virág Barnabás: rossz, téves gyakorlat a visszatekintő infláció szerinti drágítás

Portfolio
A korábbinál is óvatosabb hangot ütött meg Virág Barnabás MNB-alelnök a jegybank kamatdöntés utáni tájékoztatóján. Nincs hová sietni a további kamatcsökkentésekkel - mondta, amivel nyitva hagyta a lehetőséget, hogy külső környezet függvényében akár kisebb is lehet a következő két hónapra várt 50-50 bázispontos kamatvágás. Az új kiemelt jelző a kamatpolitikára: türelmes. Virág bírálta a szolgáltatásárazás gyakorlatát, ami a visszatekintő infláción alapul. Megjegyezte, hogy amennyiben a szolgáltatásinfláció magasan marad, az importált inflációnak kell kisebbnek lenni a cél eléréséhez. Ez alig leplezett utalás arra, hogy a jegybank akár forinterősítésre is kényszerülhet.
Megosztás

Az üzemanyagárakról

A jegybank korábban figyelmeztetett: az ársapka kivezetését követően az árrések emelkedhetnek. Ez megtörtént, a jelenlegi árrések a korábbiaknál és a régiós árréseknél is magasabbak - mondja Virág.

Minden olyan beavatkozás, amelyek az árréseket lefelé viszi, indokolt lehet.

Megosztás

Döntési opciók

A monetáris tanács ma egy opciót tárgyalt, az 50 bázispontos mérséklést, egyhangú döntés született.

Megosztás

Milyen kamatpolitika jöhet a második félévben?

Az inflációs kép és a pénzpiaci közeg határozza meg a június utáni kamatpolitikát - mondja Virág Barnabás. Az év második felében az infláció ideiglenesen emelkedhet, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk, és

nagyon korlátozott lehet a kamatcsökkenési lehetőség az év második felében.

Megosztás

Elérhető-e a 6,5-7%-os kamat júniusra?

A piaci várakozás szerint az alapkamat 6,75%-os lesz júniusra, ez további két 50 bázispontos kamatcsökkentéssel érhető el - válaszolja a kérdésre Virág. Ugyanakkor a monetáris tanács folyamatosan vizsgálja a helyzet,

nincs hová sietni

hónapról hónapra hozzuk meg a kamatdöntéseinket.

Megosztás

Monetáris politikai összkép

A dezinfláció zajlik, de a szolgáltatások árazása aggodalmat okoz. A romló nemzetközi hangulatban a feltörekvő piacok megítélése változékony, a Fed várt kamatpályájának felfelé tolódása emeli a fejlett piaci hozamokat.

A hazai dezinfláció általános és erős. A folyó fizetési mérleg többlete jelentős, de a nemzetközi hangulat miatt a magyar kockázati felárak emelkedtek.

A szigorú monetáris politika szükséges az inflációs cél 2025-ös eléréséhez. Az országkockázati megítélés szempontjából kiemeltté vált a költségvetési hiánycél elérése. A romló befektetői hangulatban kiemelt kérdés, hogy megjelennek-e olyan kockázatok, amelyek veszélyeztetik a forintárfolyam vagy a hazai hozamok alakulását.

mnb5
Megosztás

Itt az indoklás! Ezért vágott ma az MNB

A mai 50 bázispontos kamatvágás bejelentése után kiadta az indoklást is a Magyar Nemzeti Bank. A közlemény szövege három ponton is jelentősen változott az egy hónappal ezelőttihez képest, mert egyrészt azt hangsúlyozza a Monetáris Tanács két helyen is, hogy "óvatos és türelmes" monetáris politikára van szükség, másrészt az erőteljes és általános dezinflációra utalás kikerült a szövegből, harmadrészt viszont bekerült a szövegbe az, hogy áprilistól új szakasz kezdődött a monetáris politikában. Mindez arra utal, hogy a mai 50 bázispontos vágás után "óvatos és türelmes" stratégia mentén halad tovább a jegybank a beszűkült további kamatcsökkentési lehetőségek mellett.

Itt az indoklás! Ezért vágott ma az MNB
Megosztás

A gazdaság élénkül

Az első negyedévben 1,5% körüli éves alapú GDP-növekedést várunk a részadatok alapján - mondja Virág.

mnb4
Megosztás

A szolgáltatások inflációja magas szinten ragadt

Ez igaz szerte a világban, de az infláció szerkezete Magyarországon is látványosan átalakult.

Ha a szolgáltatások inflációja magas marad, alacsonyabb importált inflációval tudjuk csak elérni a célunkat

mnb3
Megosztás

A dezinflációs trend lassult a világban

mnb2

Érezhető, hogy a fejlett gazdaságokban az inflációcsökkenés lelassult, esetenként meg is torpant - mondja az alelnök. Idehaza kitart az inflációcsökkenés, de további csökkenésre van szükség, hogy a célt elérje a jegybank.

Megosztás

Virág Barnabás: rossz, téves gyakorlat a visszatekintő infláció szerinti árazás

Virág Barnabás a fő üzenetek ismertetése során elmondta: ha 3-4%-os inflációs környezetben a gazdasági szereplők egy része 10% feletti drágításokat végez, akkor az infláció letörése sokkal nehezebb. Éppen ezért az MNB a piaci szolgáltatások áralakulását szorosan figyelemmel fogja követni.

Türelmes megközelítés kell a kamatpolitikában

- és ezt kétszer is szeretném aláhúzni, mondja Virág, jelezve, hogy a kamatokról hónapról hónapra, adatvezérelt módon dönt.

mnb1
Megosztás

Hamarosan élőben beszél Virág Barnabás a kamatcsökkentésről

A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra mérsékelte az irányadó kamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Ezzel folytatódott a kamatcsökkentési ciklus, ám a korábbi hónapokhoz képest már kisebb sebességgel. Az év közepétől akár teljesen leállhat a monetáris lazítás.

Bár a döntés nem okozott meglepetést, így is akadnak kérdések, amelyekre érdekes válaszokat adhat Virág Barnabás:

  • Az alelnök beszélhet például arról, hogy miként változtatja a jegybank kamatpolitikai mozgásterét a fejlett gazdaságokban megfigyelhető hozamemelkedés.
  • A jegybank az év közepére 6,5-7%-os sávba "várja" az irányadó kamatot. Ez az időpont közeleg, lassan várható, hogy az év második felére várható kamatpályára is egyre erősebb utalásokat tesz.
  • A forint árfolyamát nem sikerült a jegybanknak erősíteni, pedig a dezinflációs kiemelt szerepet szán neki, így szóba kerülhet, hogy mennyire elégedett a jegybank a 395 körül ingadozó euró kurzussal.

Címlapkép forrása: Portfolio

Megosztás

A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban.Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot
Megosztás

Nincs megállás, tovább vágta a kamatot az MNB!

A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra mérsékelte az irányadó kamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Ezzel folytatódott a kamatcsökkentési ciklus, ám a korábbi hónapokhoz képest már kisebb sebességgel. Az év közepétől akár teljesen leállhat a monetáris lazítás.

Nincs megállás, tovább vágta a kamatot az MNB!
Kasza Elliott-tal

Hormel Foods - kereskedés

Már nem emlékszem, hogy miért figyeltem fel rá, de kb. két hónapja követem. Egy igazi osztalék arisztokrata, 58 éve emel és fizet folyamatosan, de a hozama nem túl magas. Annyi biztos, hogy a ch

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tehén influenza