Előfizetői tartalom

Kína, Paks III. és a magyar „nukleáris energiatermelés teljes vertikuma”

A Budapestre látogató Hszi Csin-ping és Orbán Viktor csütörtöki, közös sajtótájékoztatójának egyik fontos pontja volt, hogy a magyar miniszterelnök bejelentette: nukleáris ipari együttműködés kezdődik Kína és Magyarország között. A kormányfő után az új paksi atomerőmű beruházásért is felelős Szijjártó Péter külgazdasági miniszter pedig mintegy ezt kiegészítve közölte, hogy a 18 ügyben kötött magyar-kínai megegyezés egyik pontja a korábban már jelzett együttműködés, mely „a nukleáris energiatermelés teljes vertikumát le fogja fedni”. További részletek egyelőre nem szivárogtak ki, ám mivel a bejelentés, illetve a kínaiak felbukkanása a magyar atomipar körül nem teljesen előzmény nélküli, így is érdemes e témát körbejárni.

A kínai részvétel lehetősége a magyar atomiparban alig egy hete, április 26-án bukkant fel a sajtóban. Több médium is szemlézte vagy hivatkozta, hogy Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója a Portfolionak adott intrerjújában megemlítette: akár kínai szál is kerülhet a paksi beruházásba. Az állami cég vezetője részletesen el is mesélte, hogy a brit Hinkley Point-C...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés