Szabó M. István

Cikkeinek a száma: 13
OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

Hol tart a Magyar Bankszövetség digitalizációs javaslatának implementációja? Pontosan hogyan kell értelmezni a 15 perces lakáshitel koncepcióját? Milyen pozitív, hosszú távú hatása lehet a júniusban induló otthonfelújítási támogatási programnak, és milyen gyermekbetegségek ütközhetnek ki a megvalósítás közben? Milyen hatást gyakorol a CSOK Plusz a lakáshitelezésre, meddig lehet fenntartani a jelenlegi kamatszinteket, ha nem csökkennek a hosszú oldali hozamok, és hol van az AI jelenlegi helye a lakossági bankolásban? Többek között ezekről a kérdésekreől beszélt Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese, a Magyar Bankszövetség alelnöke a Portfolio Checklist podcastjéban, amelyet a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdióban rögzítettünk.

Úgy kellene megbízni az oroszokban, hogy épp lebuktak a hátsó ajtónál

Úgy kellene megbízni az oroszokban, hogy épp lebuktak a hátsó ajtónál

A nukleáris ipari létesítmények - de általában véve a nagy, illetve kritikus infrastruktúrák - védelme és biztonsága új fejezetbe kezdett az oroszok ukrajnai háborújával. A zömében közép-európai célpontokat érő incidensek mögött egy új típusú kártevő dolgozik: a Kapeka sokáig képes észrevétlenül lapítani, kémkeresőket megtéveszteni és ha muszáj, egyszerűen felszívódni is képes. A nyomait és az orosz kormányzati hátteret így is beazonosították, ebből tudható, hogy a lebukott kártevőt nem csak simán kémkedésre használhatják a hackerek, hanem szabotázs akciók vagy pusztító műveletek segéderőjeként is.

Közeleg a Kádár-kockák nagy napja - De mire elég 7 millió forint?

Közeleg a Kádár-kockák nagy napja - De mire elég 7 millió forint?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása, amiben az új otthonfelújítási támogatás volt a téma. Arról, hogy mire lehet elegendő egy Kádár kockában hatmillió forint kamatmentes kölcsönre támaszkodó energetikai felújítás és hogy az 1990 előtt épített családi házakat is miért érdemes a megfelelő lépések betartásával korszerűsíteni. Aszódy Tamást, a homlokzatszigetelő anyagairól ismert Knauf Insulation ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Kína, Paks III. és a magyar „nukleáris energiatermelés teljes vertikuma”

Kína, Paks III. és a magyar „nukleáris energiatermelés teljes vertikuma”

A Budapestre látogató Hszi Csin-ping és Orbán Viktor csütörtöki, közös sajtótájékoztatójának egyik fontos pontja volt, hogy a magyar miniszterelnök bejelentette: nukleáris ipari együttműködés kezdődik Kína és Magyarország között. A kormányfő után az új paksi atomerőmű beruházásért is felelős Szijjártó Péter külgazdasági miniszter pedig mintegy ezt kiegészítve közölte, hogy a 18 ügyben kötött magyar-kínai megegyezés egyik pontja a korábban már jelzett együttműködés, mely „a nukleáris energiatermelés teljes vertikumát le fogja fedni”. További részletek egyelőre nem szivárogtak ki, ám mivel a bejelentés, illetve a kínaiak felbukkanása a magyar atomipar körül nem teljesen előzmény nélküli, így is érdemes e témát körbejárni.

Miért jött Hszi Csin-ping Budapestre? És miért pont most?

Miért jött Hszi Csin-ping Budapestre? És miért pont most?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében Hszi Csin-ping budapesti látogatása volt a téma, és mivel személyében Kína első számú vezetője több mint 15 év után érkezett Magyarországra, a potenciális tárgyalási témák mellett azt is megkérdeztük Salát Gergely sinológustól, hogy a pártvezér európai túrája tekinthető-e az új világrend kialakulási folyamatában egy újabb állomásnak. Ezt követően az amerikai részvénypiacról és gazdaságról volt szó. Arról, hogy miközben az S&M500-as indexe éppen nagyot ugrott, miért érdemes továbbra is óvatosnak maradni, Zsoldos Ákos, a Portfolio elemzője beszélt.

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

Indulhat a bizniszelés a naperőmű-engedélyekkel Magyarországon

Indulhat a bizniszelés a naperőmű-engedélyekkel Magyarországon

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: az ipari méretű napelemes és szélenergiás beruházásokkal kapcsolatos befektetési lehetőségek változásáról szólt. Arról, hogy mi minden következik egy tízoldalas excel táblázatból, abból az adatbázisból, amit április elején a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) publikált. A témáról Kovács Leventét, az Ernst & Young - Parthenon energetikai elemzőjét kérdeztük.

Ezért hagyott le minket Románia Bod Péter Ákos szerint

Ezért hagyott le minket Románia Bod Péter Ákos szerint

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt jártuk körbe Bod Péter Ákos közgazdász egyetemi tanárral, az MNB volt elnökével, hogy hogyan és főleg miért hagyta le fejlettségben Románia Magyarországot. A második részben pedig arról volt szó, hogy mit kezdhet Japán pénze, a jen gyengülésével, miközben a nemzeti bankjuk azzal van elfoglalva, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból. Erről Zsoldos Ákost, a Portfolio makroelemzőjét kérdeztük.

Már megint mi történik a forinttal?

Már megint mi történik a forinttal?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A műsor első részében forintárfolyam volt a téma, mivel az elmúlt napokban a magyar fizetőeszköz jelentősen gyengült a főbb devizákkal szemben. A fő kérdést, hogy jön-e korrekció, vagy további gyengülésre számíthatunk, Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makroelemzője válaszolta meg. A második blokkban a kínai autógyártók európai előretöréséről kérdeztük Kövesy Kártolyt, a Portfolio részvénypiaci elemzőjét, aki arra is válaszolt, hogy a jelenlegi, a globális politikától sem független helyzetben hozott egy-egy döntésnek milyen hosszútávú következményei lehetnek.

Ki-be járkálhattak egy titkos brit atomtemetőbe az orosz és kínai hekkerek

Ki-be járkálhattak egy titkos brit atomtemetőbe az orosz és kínai hekkerek

Az Egyesült Királyság egyik titkos, ultraszigorúan védett helyére évekig ki-be járkálhattak orosz és kínai érdekeltségű hekkercsoportok. Bejelzett ugyan a biztonsági rendszer, de a brit nukleáris ipar bölcsőjének ringatói e riasztásokat nem vették komolyan. Most vádemelés következik, ám az ügyben nem csak Sellafield biztonságossága kérdőjelezhető meg.

Így tör regionális babérokra a magyar áramtőzsde

Így tör regionális babérokra a magyar áramtőzsde

A térség áramtőzsdei központjává válik Budapest, miután a magyar piacot működtető HUPX csatlakozik a közép- és délkelet-európai energiatőzsdéhez, az ADEX-hez. A várakozásokról is beszélt a Portfolio Checklist hétfői adásában Vajta Mátyás, a HUPX vezérigazgatója.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.