Így alakul péntektől a benzin ára
Gazdaság

Így alakul péntektől a benzin ára

Portfolio
A héten péntektől tovább csökkennek a hazai üzemanyagárak - írja a holtankoljak.

Feltételezhetően a forint erősödésének is köszönhető, hogy a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal csökken, míg a gázolajért bruttó 4 forinttal fognak kevesebbet fizetni a kutak nagykereskedőjüknek. Az aktuális átlagárakat figyelembe véve péntektől várhatóan ennyiért tankolhatunk átlagosan:  

 • 95-ös benzin: 607 Ft/liter 
 • Gázolaj: 605 Ft/liter 

A statisztikák alapján

A HAZAI ÜZEMANYAGÁRAK MÁR A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOK ÁRAIBÓL KÉPZETT ÁTLAGSZINT ALATT HELYEZKEDNEK EL.

Éppen ezért új intézkedést, például az árstopra vonatkozóan nem jelentett be a nemzetgazdasági miniszter, viszont továbbra is közelről figyeli a kormányzat az üzemanyagpiaci folyamatokat.

bendiz1

A forint valóban nagyot erősödött a mögöttünk álló napokban a dollárral szemben,

részben ez is magyarázhatja tehát az üzemanyagárak esését.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Az üzemanyagárak kérdése már régóta a kormány célkeresztjében van, a mögöttünk álló hónapokban számos fejlemény történt az ügyben:

 • 2023 szeptemberében hangzott el először a kormányzat irányából az a célkitűzés, hogy a hazai üzemanyagáraknak a régiós közpmezőnyben kell lenniük, ezzel kapcsolatban és az erre való törekvésről egy „megállapodást is kötött" a kormányzat az üzemanyagpiaci szereplőkkel.
 • Január közepén meredek emelkedésnek indultak az üzemanyagárak, ezt részben piaci, részben magyar-specifikus tényezőkkel is lehet magyarázni: előbbihez tartozik, hogy a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának és az OPEC-országok kitermelési döntéseinek a hatására megugrott a nyersolaj világpiaci ára, de a benzin finomítói prémiuma is elszállt, ez ugyancsak emelte a benzin nagykereskedelmi árát, végérvényesen pedig a fogyasztói árat is.
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
 • Ezeken felül „magyar-specifikus” tényezőknek is hozzájárultak a benzinár emelkedéséhez: január elején, két lépcsőben megemelték a jövedéki adószintet, ami miatt 42 forintos drágulás következett be a benzinkutakon (vélhetően a 42 forint egy részét a benzinkutak „nyelték le”, azaz a kutakon kisebb drágulást láthattak az autósok a kiskereskedelmi árrés beszűkülése mellett). Magára az adóemelésre egyébként szükség volt, annak mértéke azonban lehetett volna alacsonyabb is: az emelés olyan mértékben lett meghatározva, ami a 420-as euró-árfolyamig elegendő, ebben a tekintetben tehát lehetett volna némi mozgástér a teher csökkentésére (jelenleg 389 forintot kell adni egy euróért). Mindeközben idén gyengült a forint a dollárral szemben, ami szintén kedvezőtlen fejlemény a hazai üzemanyagpiac számára.
Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
 • Hiába volt tehát érvényben már tavaly október óta egy megállapodás a hazai üzemanyagszereplők (elsősorban a MÁSZ és a Mol) és a kormányzat között, az árak a fenti tényezőknek köszönhetően mégis az egekbe szöktek, ráadásul a régiós mezőnyben rendre a legdrágábbak között szerepelt a magyar benzin és a dízel is. Március közepén szólalt fel ismét az ügyben Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter ekkor jelezte:

  Ha a megállapodás (az üzemanyagpiaci szereplőkkel) megtörik, akkor be kell avatkozni az üzemanyagárakba.

 • Ezt követően április elején, Nagy Márton kommunikációja alapján egyre valószínűbbé vált a kormányzati beavatkozás, amit a KSH régiós üzemanyagár-összehasonlító rendszerének a megszületése követett április 19-én – a nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges beavatkozásnak az üzemanyagpiacon (a statisztika torzító hatásaival itt foglalkoztunk).
 • Lantos Csaba energiaügyi miniszter a KSH kimutatása kapcsán április 24-én jelezte: ha szükség lesz beavatkozásra, akkor vélhetően egyfajta dinamikus árplafonra lehet számítani, ami a régiós átlagárat veszi alapul a hazai üzemanyagárak meghatározásánál. Ennek a megoldásnak az előnyeiről itt írtunk.
 • Szintén április 24-én konkrét elvárásokat is közölt Nagy Márton, akkor úgy fogalmazott a miniszter, hogy a dízelnél 10, a benzin esetében pedig 27 forint az eltérés a régiós átlagtól (ezeket a számokat egyébként egyik statisztika sem mutatta ki – a dízelhez képest a benzin árcsökkentésének előtérbe helyezéséről egy elemzésben értekeztünk). 
 • Ezekre az elvárásokra április 29-én reagált a Mol,

  AZ OLAJCÉGAZ ÖSSZES TÖLTŐÁLLOMÁSÁN 10 FORINTTAL CSÖKKENTETTE AZ ÜZEMANYAGOK ÁRÁT.

 • Mindeközben a piaci folyamatok tekintetében is kedvezően alakult a helyzet (azaz esett az olajár és erősödött a forint a dollárral szemben), ezeknek, illetve a Mol lépésének hatására a KSH által számolt régiós középmezőnyből sem lógott már ki annyira a magyar benzin és a dízel.
 • Nagy Márton április 30-án jelezte, hogy megfontolják a kormányzatban annak a lehetőségét, hogy ne a régiós, hanem a szomszéd országok üzemanyag átlagára legyen a referenciaérték - a témában aztán május 2-án Orbán Viktor is megszólalt, a miniszterelnök elmondta, hogy a szomszédos országokéhoz mérik majd a hazai benzinárakat.
 • Május 3-i fejlemény a témában, hogy a Mol átalakította az árazását: innentől kezdve az addigi két alkalom helyett akár többször is dönthet az üzemanyagok nagykereskedelmi áráról a társaság, a cél ezzel az, hogy rugalmasabban tudjon alkalmazkodni a folyamatosan változó világpiaci helyzethez.
 • A legfrissebb fejlemény az ügyben: Nagy Márton értékelése szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének,

  A HAZAI PIACON FORGALMAZOTT BENZIN- ÉS DÍZEL ÁRA ELÉRTE A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOK ÁRAIBÓL KÉPZETT REFERENCIAÉRTÉKET

  - ezt az Európai Bizottság számai is alátámasztják.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hurrikán vihar Saffir-Simpson-skála