Az elátkozott űrhajóval új kísérletet tesz a NASA
Gazdaság

Az elátkozott űrhajóval új kísérletet tesz a NASA

Portfolio
A Boeing Starliner kapszulája csütörtökön másodszor is megpróbál dokkolni a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), miután az első kísérletet az űrhajó hajtóművével kapcsolatos probléma miatt lefújták. Akkor a NASA repülésirányítói utasították a fedélzeten tartózkodó űrhajósokat, hogy tartsák az űrhajót 200 méterre az ISS-től – írja a CNBC.

Sok szempontból elátkozott a Boeing Starliner űrhajója: eleve késve készült el a jármű mindenféle gyártási problémák miatt, majd vasárnap és májusban is le kellett már fújni a kilövést, mire harmadik próbálkozásra szerdán végül sikerült felbocsátani. Először a hordozórakéta hibásodott meg, múlt héten pedig egy számítógéppel volt gond. Ez ezek a problémák eddig 1,5 milliárd dollárnyi kiadást okoztak a NASA-nak, a projekt teljes költsége pedig már az 5 milliárd dollárt is átlépte.

Csütörtökön aztán nem tudott csatlakozni az ISS-hez, mert az első kísérletet az űrhajó hajtóművével kapcsolatos probléma miatt lefújták.

A Starliner 28 fúvókával, úgynevezett reakcióvezérlő rendszer (RCS) hajtóműveivel rendelkezik, amelyek segítségével az űrhajó kisebb mozgásokat végezhet a pályán. A NASA a nem működő fúvókák közül ötből négyet tudott helyreállítani eddig. A második dokkolási kísérletet 13:33-ra tervezik (ET), miután a NASA engedélyezte a Starliner megközelítését 27 működőképes hajtóművel.

Butch Wilmore és Suni Williams űrhajósok a NASA repülésirányítóival együttműködve próbaképpen begyújtották a hajtóműveket, hogy megpróbálják visszahozni az űrhajó teljes meghajtórendszerét.

A küldetés jelenti az utolsó nagy lépést, mielőtt a NASA engedélyezi a Boeingnek, hogy a személyzetet operatív küldetéseken használja a kapszulát. A különböző kudarcok és késedelmek azonban folyamatosan tartalék pozícióba csúsztatták a Starlinert a NASA számára, az ügynökség azt tervezi, hogy a Boeing és a SpaceX felváltva repíti az űrhajósokat a küldetéseken.

Címlapkép forrása: Joe Raedle/Getty Images

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
balaton tó nyár