Előfizetői tartalom

Összeomlás szélére jutott a kínai napelemes szektor, kormányzati beavatkozást kértek

Portfolio
A rendkívül túlfutott kínai napelem gyártási kapacitások, szabadesésben lévő nappanel árak az összeomlás szélére sodortak számos gyártót, beruházót a kínai napelem piacon, ezért több rangos képviselőjük kormányzati, illetve az állami tervező felőli beavatkozást sürgetett egy keddi shanghai konferencián a Reuters tudósítása szerint. A téma amerikai és európai zöld átállási szemszögből is rendkívül fontos, igaz rövid távon akármi is lesz a kínai kormányzati lépésekből, a nappanelek ára továbbra is rendkívül mélyen maradhat a masszív túlkapacitások miatt. Ez a téma is szóba kerül a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre már most érdemes regisztrálni.

A helyzet megértéséhez érdemes tudni, hogy a hírügynökség áprilisi elemzése szerint 2023 végére 860 GW napelemgyártó kapacitás épült ki Kínában (a teljes globális kapacitás mintegy 80%-a), amihez idén további 500-600 GW kapacitás épült volna ki a februári tervek alapján, miközben tavaly globálisan is "csak" 390 GW napelemet telepítettek. Így tehát rendkívül túlfutott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés