Portfolio signature

Most nem érdemes a dollár ellen fogadni

Rövid távon erősödhet a dollár az euróval szemben az erősebb amerikai gazdaság és a dollár számára kedvező kamatkülönbözet miatt. Hosszabb távon azonban a sávos kereskedés valószínűsége a nagyobb, de bemutatunk több kockázati pályát is, ami teljesen átrajzolhatja a képet.

Hogy néz ki a növekedés?

Az elmúlt években az amerikai és az euróövezeti gazdaság nagyon különböző pályát futott be. Az USA-ban az óriási fiskális lazítások hatására a gazdaság túlfűtött lett és az egyensúlyinál érdemben magasabb növekedést tudott felmutatni, elsősorban a szolgáltatószektorban. A GDP még 2024 első negyedévében is közel 3%-kal tudott nőni év/év alapon, bár a termelékenységi adatok nagy meglepetésre érdemben elmaradtak már a várakozásoktól, ami előretekintve valamelyest tompíthatja az erős dollár melletti érveket. 

Az euróövezetben azonban a fiskális lazítás mértéke sokkal kisebb volt és a kínai gazdaság gyengélkedése miatt a feldolgozóipar is gyengén teljesített.  Mivel az euróövezet az USA-hoz képest exportorientáltabb, ezért a feldolgozóipar lassulása Európában jobban éreztette a hatását. Emiatt az öreg kontinens a stagnálás jegyeit mutatja. Egyelőre ebben nem látszik érdemi fordulat. Még akkor sem, ha a feldolgozóipar talán már elérhette a mélypontját, amit mutat az is, hogy az ipari termelés az elmúlt három adatközlésből kétszer is hó/hó alapon növekedést tudott felmutatni.  

Összességében, amíg az amerikai növekedés robusztusabb, mint az európai addig növekedési oldalról a dollárnak áll a zászló.  

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés