Portfolio signature

Elárulta az MNB, mikor vághatja tovább a kamatot

Portfolio
A globálisan meghatározó jegybankok várható kamatpolitikájának jelentős szerepe lesz abban, miként folytatható a hazai kamatpolitika - ez derül ki az MNB közleményéből.

A jegybanki közleménybe bekerültek a friss inflációs és gazdasági növekedési előrejelzések, ebben mindössze annyi változás történt a márciusi prognózishoz képest, hogy az idei inflációra vonatkozó várakozását enyhén lejjebb húzta a jegybank. Ennél fontosabb, hogy az MNB miként látja a következő fél év kamatkilátásait. E tekintetben a közlemény utolsó szakasza a meghatározó. Ebben az MNB továbbra is hangsúlyozza az óvatosságát, egy érdekes változás viszont van a közleményben. Eddig az óvatosságot a jegybank két tényezőre vezette vissza: a globális és hazai dezinflációt övező kockázatokra, valamint a nemzetközi befektetői hangulat változékonyságára. Most e mellé a jegybank beszúrta a "a globálisan meghatározó jegybankok várható kamatpolitikáját". Ez arra utalhat, hogy

a hazai monetáris politika akkor szánhatja el magát további kamatcsökkentésekre, ha a Fed és az EKB kamatpolitikájában enyhülés következik be.

Az összefüggés bizonyára nem ennyire szoros, hiszen ha a Fed azért kezdi el vágni a kamatot, mert az amerikai gazdaság nagyn gyorsan kezd el hűlni, akkor a recessziós veszély várt tovagyűrűző hatásai miatt a feltörekvő piacok kockázait prémiumai emelkedhetnek, ez pedig megakadályozhatja a kamatvágásokat.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés