Előfizetői tartalom

Rejtélyes orosz közvetítők sötét terve került napvilágra

Portfolio
A Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) jelentése szerint Oroszország titkos hálózatokon keresztül vásárol Kínától használt szerszámgépeket, hogy bővítse fegyvergyártási kapacitásait. A Kreml megpróbálja megkerülni a nyugati szankciókat és exportellenőrzéseket, amelyek célja katonai gyártási képességeinek korlátozása, ebben pedig Peking a segítségére sietett. A műveletek átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégeket vonnak be, és a nyugati vállalatok által gyártott régebbi, csúcskategóriás szerszámgépekből próbálnak készleteket vásárolni, amelyek Kínában maradtak, miután évtizedek óta helyi gyáraknak értékesítették őket – derül ki a Financial Times cikkéből.

A C4ADS által azonosított egyik beszerzési hálózat egy moszkvai székhelyű vállalat, az AMG köré épül, amely egy orosz katonai beszállító, a céget az USA tavaly szankciók alá vonta. Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója óta az AMG növelte a Tsugami, egy tokiói székhelyű japán csúcskategóriás szerszámgépgyártó cég által gyártott számítógépes vezérlésű (CNC)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés