Portfolio signature

Az elektromos autók nem váltották meg a világot Európában

Kijöttek a friss európai autóeladási statisztikák, ezekből sok minden kiderül, például az, hogy a Toyota nagyot nőtt, és az európai versenytársak kárára szerez részesedést, nyilvánvalóan nem függetlenül a sikeres hibrid modelljeitől, a hajtáslánc iránt ugyanis egyre nagyobb a kereslet, már közel minden harmadik eladott új autó hibrid Európában. Közben az elektromos autók tavalyhoz képest részesedést veszítenek, eladásuk alig nő, még az elátkozott dízeles autókból is többet adnak el az unióban, mint tisztán elektromosból. Az EV-k problémáit ismerjük, magas ár, hatótávpara, hiányos töltési infrastruktúra, ezek mellett egyelőre az elektromos csak egy a hajtásláncok közül.

Teljes piac

Idén májusban 912 ezer új autót adtak el az Európai Unióban, 3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Azonban a májusi visszaeséssel együtt is 4,6 százalékkal nőtt az év első 5 hónapjában az eladás, 4,6 millió új autót adtak el.

auto12

A magyar piacon 5,7 százalékkal 9531 darabra nőtt az eladás májusban, az év első 5 hónapjában 9,5 százalékkal több új autó talált gazdára, összesen 51611 darab. Az eladott autók közel fele, 47 százaléka volt hibrid, 30 százaléka benzines, 11 százaléka dízel, 7,3 százaléka pedig elektromos. Az elektromos autók eladása közel másfélszeresére nőtt, ezzel az EU-ban nálunk volt az egyik legnagyobb a növekedés a tisztán elektromos hajtású autók eladásában, a növekedés az idén februártól igényelhető állami támogatásnak köszönhető.

magyar

Márkák

A nagy autógyártó csoportok közül csak a Toyota és a Volkswagen tudta növelni a részesedését, piaci részesedést vesztett a Renault, a Hyundai és a BMW is, utóbbi eladásait főként a MINI összezuhanása okozta, ott nagyrészt modellváltások magyarázzák a gyenge teljesítményt.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés