Hivatalos: Magyarországon is megjelent az új Covid-variáns
Gazdaság

Hivatalos: Magyarországon is megjelent az új Covid-variáns

Portfolio
Eddig csak feltételezések voltak arról, hogy Magyarországon is megjelent a legújabb Covid-variáns, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentéséből viszont hivatalossá vált: idehaza is kimutatták az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst. Nem kizárt, hogy a fertőzőképesebb variáns nyári felfutást hoz a járványban, főleg az európai sport- és tömegrendezvények miatt.

Az elmúlt hetekben, főleg a nyugati országokban felfutó esetszámok miatt, a figyelem középpontjába került a Covid-19 fertőzés legújabb variánsa, ami a FLiRT nevet kapta. Az Egyesült Államokban már egyenesen egy korai nyári járványhullámtól tartanak, valamint egyre többet beszélnek a Covid új tüneteiről. Mindezek ellenére idehaza eddig inkább szakértői várakozások szintjén és a nemzetközi sajtóban látott trendek mentén volt a hírekben ez az új variáns, egészen eddig.

Az NNGYK integrált felügyelet rendszer eredményei címet viselő heti jelentés hozott ebben változást idehaza.

A legújabb jelentésben ugyanis arra lettünk figyelmesek, hogy a hatóság azt írja: "a 20. naptári héten egy új módszer bevezetésével lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal" 

sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst.

Visszakeresve a korábbi hetek jelentéseit, kiderült számunkra: először a 22. heti (június 6-án kelt) jelentésben azt írta az NNGYK, hogy "egy új módszer bevezetésével aktuálisan lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst, azonban továbbra is a JN.1 a meghatározó. A KP.2 és a JN.1 is az omikron BA.2.86 típus alvariánsának tekinthető".

Vagyis az új variáns a 20. héttől hivatalosan is jelen van Magyarországon, ami azt jelenti, hogy május közepe óta.

Arra is kitér az NNGYK ebben az anyagában, hogy a KP.2 és a JN.1 is az omikron BA.2.86 típus alvariánsának tekinthető. A KP.2 nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb tüneteket.

Európában a nyári sportesemények tehetnek még rá a fertőzés terjedési sebességére, a tömegrendezvények (hasonlóan a fesztiválokhoz) ugyanis a felsőlégúti megbetegedések gócpontjai is tudnak lenni.

Érdemes felidézni, hogy Magyarországon más fertőzések is rég látott tempóban terjednek, ilyen a szamárköhögés. Legutóbb a 25. hétről adott jelentést az NNGYK, és nagyon érdekes, hogy a 26. heti jelentéssel már napok óta késik a hatóság.

Felfutás várható itthon is

A friss, 26. heti, vagyis a június 24.-30. közötti időszakot felölelő elemzésében azt is írja az NNGYK, hogy

a közeljövőben a COVID-19 esetszámok emelkedése várható.

Mindezt a szennyvízmintákra is alapozza a hatóság. "A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja a 26. naptári héten a mérsékelt koncentráció-tartományban emelkedést mutat" - írták, utalva a lenti ábrára.

szennyviz_2024_26_1
Forrás: NNGYK

Tendenciát tekintve az ország legtöbb pontján emelkedés látható. A településeink közül emelkedés figyelhető meg Békéscsabán, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán, valamint Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepének ellátási területén. A többi település mintáit stagnálás jellemzi, csökkenés sehol sem tapasztalható.

szennyviz_2024_26_2
Forrás: NNGYK

Budapest déli mérőpontnál a jelek szerint hasonló helyzet van most, mint volt az év elején, a 4. hétben. Ez is arra utal, hogy - összhangban a nyugati vírusterjedés-felfutással - akár egy korábban induló, nyári Covid-járvány sem kizárt. Ennek a lefutása kapcsán nem a 2020-22-es járványhullámra kell gondolni, hiszen a Covid is szelidült, és az oltások is hatnak, azonban érdekesen alakulhat emiatt a járványszezon.

Ugyanerre mutatott rá Kemenesi Gábor virológus, amikor pár nappal ezelőtt az RTL-nek úgy nyilatkozott, hogy a vírusfertőzés felfutása mögött a Covid FLiRT-nek nevezett új variánsai állhatnak. A Pécsi Tudományegyetem Virológia Nemzeti Laboratorium vezetője kiemelte továbbá, hogy a Covidra jellemzők lehetnek a nyári fertőzési csúcsok, miközben a felsőlégúti megbetegedések hagyományosan ősszel és a tél során terjednek.

Oroszi Beatrixszal, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatójával épp a héten jelent meg átfogó interjúnk, a szakember magyarországi helyzetről is részletesen beszélt. Azt hangsúlyozta, hogy "meg kellene tanulnunk már végre, hogy attól, hogy a Covid-kérdés lekerül a napirendről, ez a vírus még terjed, változik és folyamatosan mutálódik". Szükség van az éberségre, a monitorozásra, és ebben az Epidemiológiai és Surveillance Központ is szerepet vállal. "Idén például nyáron is működtetni fogjuk a kutatási célú légúti figyelőszolgálatunkat háziorvosok és kórházak részvételével. Ennek az a legfőbb oka, hogy készülünk egy lehetséges nyári COVID-19 járványhullámra, amit az előrejelzések szerint egy új Sars-CoV-2 variáns, a KP.1 okozhat" - mondta. "A növekedés jelei az Egyesült Államokban, és Nyugat-Európában már mutatkoznak, és itthon is azonosítottunk ismét COVID-19 megbetegedéseket. Valószínűleg egy későnyári vagy koraőszi COVID-19 hullám felé tartunk, de az sem kizárt, hogy ez a járványhullám a tavalyihoz képest valamivel korábban ide fog érni" - fogalmazott az epidemiológus.

varosok covid
Forrás: NNGYK

A jelentésből kiderül, hogy az NNGYK is működtet integrált felügyeleti rendszert a legúti megbetegedések követése céljából.

Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról. Elsődleges elemzéseik alapján megállapították, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.integralt_leguti_2024_26_3

Forrás: NNGYK

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Microsoft logó felhőszoftver