Új magánkórház épül Budapesten
Gazdaság

Új magánkórház épül Budapesten

Portfolio
Fontos mérföldkőhöz jutott a Budai Egészségközpont magánkórház, egy új kórház felépítését határozták el, ami szerves részét képezi az elkötelezett tulajdonos - Csányi Sándor érdekeltségi körébe tartozó Bonitas 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. - hosszú távú stratégiájának. Az új beruházás részleteit egy csütörtöki sajtóbeszélgetés keretében ismertették, ezek szerint 62 milliárd forintból valósul meg a fejlesztés, amiben az állami támogatás része - az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával - 26 milliárd forint és 2027 első negyedévére tervezik meg a szakmai működést benne. A beruházás nem csak a magánbetegeket célozza, sőt. A fejlesztés hiányt pótló népegészségügyi, államilag finanszírozott ellátásoknak biztosít nagyobb teret, amit TB-kártyával is igénybe lehet majd venni.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio szeptember 26-i magánegészségügyi konferenciáján. Most érdemes regisztrálni:

Valódi kórházat építünk, ami fontos mérföldkő a Budai Egészségközpont életében - kezdte előadását Csernavölgyi István, a Budai Egészségközpont vezérigazgatója, aki leszögezte: a fejlesztés rendkívül időszerű, népegészségügyi problémára ad választ. Kiemelte azt is, hogy a fejlesztés komplex kórházi struktúrában valósul meg, interdiszciplináris megközelítéssel.

Ez a beruházás nem 3-4 évre szól, a cél, hogy generációkon keresztül

a gerincgyógyászati és mozgásszervi ellátások kapcsán hosszú távú megoldást adjunk - jelezte a BEK vezérigazgatója, aki rendszeres résztvevője a Portfolio által szervezett Private Health Forum konfereinciáknak. A kórház első számú embere beszélt a jelenlegi szakmai helyzetről, amire építkezve valósul meg a fejlesztés: 23 év tapasztalat, 500 ezer pácienst láttak el eddig, 950 munkavállalóval, 45 szakterületen.

A beruházás értéke 62 milliárd forint, és 2027 elejére indul el az ellátás az új helyszínen.

26 milliárd forint ebből az állami támogatás, amit az Európai Bizottság jóváhagyott - válaszolta kérdésre a vezérigazgató. A tulajdonosi invesztíció tehát 36 milliárd forint, ami jelentősnek mondható hazai viszonylatban.

A fejlesztés hiányt pótló népegészségügyi, államilag finanszírozott ellátásoknak biztosít nagyobb teret a legmagasabb progresszivitási szinten, amit bárki igénybe tud venni közfinanszírozott formában - tudtuk meg az eseményen.

Érdeklődésünkre Csernavölgyi István kifejtette: a hétfőn a közlönyben kihirdetett, a BEK beruházását is érintő beruházáselhalasztás nem okoz a fejlesztés szempontjából gondot, a 6,7 milliárd forintos zárólas hatását képesek finanszírozás oldaláról kezelni, ez csak időbeli eltolódást jelent.

Erről itt írtunk:

Komplexitás és szakmaiság

Az elmúlt években elmondása szerint stabil gyógyítói értéknövekedést tudtak felmutatni, ennek alátámasztására adatokat is prezentált a vezérigazgató.

 • 2021-ben 167 ezer privát esetszám volt a magánellátásban, ez 2022-re 11%-kal 185 ezer esetre nőtt, 2023-ban 219 ezer magán esetszámra nőtt, ami 18%-os éves növekedési ütem.
 • Emellett a NEAK finanszírozott esetszám is stabilan növekszik, vagyis az intézmény valós népegészségügyi igényre ad már most is választ. 2022-ben az államilag finanszírozott esetszám 23%-kal 51 ezer közelébe nőtt, 2023-ra pedig 67 ezer esetszámra, ami 32%-os növekedés.

Kiemelte továbbá azt is, hogy az intézmény jelenlegi magas szakmaiságát tükrözi a szakmaiságot reprezentáló case mix index, esetösszetételi mutató. Ennek értéke egy átlagos magyar intézményben 1, a BEK-nél 2023-ban 4,13 pont volt. Ez 2019-ben még 2,59 pont volt - ismertette.

A jelenlegi betegek érdekeit szem előtt tartva az átmeneti időszakban is odafigyelnek az ellátásra. A Semmelweis Egyetem együttműködésében az átmeneti időszakban is ellátják a komplex műtéteket. Kérdésre válaszolva kifejtette: ennek lesz köszönhető, hogy nem fognak növekedni a várólisták várakozása szerint. Ezt a fajta átmeneti költözést nem véletlenül tervezték 1 éven át.

Emellett folyamatos ellátást biztosítanak a legmagasabb progresszivitási szinten a betegbiztonság megtartása mellett, és fenntartják a 24 órás országos ügyeletet is.

Az Alkotás út felől lesz a főbejárata az új épületnek. Vegytisztán, térben és időben elválik, humánerőforrásban és eszközparkban teljesen szétválasztva fog működni a kórház állami és magán része - folytatta. A fejlesztés fő pilléreit ismertetve megemlítette a következő elemeket: infrastruktúra, humánerőforrás, digitalizáció, eszközpark-robotizáció, energia- és környezettudatos fejlesztés.

Kétirányú robotika valósul meg a kórházban: mozgásszervi és az általános, sebészeti ellátások kapcsán megvalósuló.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio szeptember 26-i magánegészségügyi konferenciáján. Most érdemes regisztrálni:

Nem azért lesz robotsebészeti beavatkozás, mert az divat, hanem akkor lesz, amikor a szakértő kollégáink megfelelő rutinnal rendelkeznek, és folyamatosan tudjuk ezt az ellátást biztosítani, akár ügyeleti szinten is - magyarázta a vezető.

bek-uj-park-2048x1152

A komplex ellátás ezekre a centrumokra fog épülni az új kórházzal kiegészült ellátóhelyen:

 • Mozgásszervi kiválósági centrum
 • Sebészeti kiválósági centrum
 • Belgyógyászati típusú ellátóközpont

A tervek számokban

A beruházás megvalósítása után a jelenlegi 7 műtőből 15 műtő lesz, a 150 ágyból 250 ágy lesz, 55 rendelőből 87, a 18 ezer négyzetméteres jelenlegi alapterület 35.500 négyzetméterre nő.

Érdeklődésünkre Csernavölgyi István kifejtette, hogy a 2027-re tervezett működés elindítása érdekében lesz szükség a szakmai létszám működésére, a szakmai összetételtől függ majd a létszám, de a növekedési arányszám a létszámban leképezheti az ágyak esetében tervezett növekedési ütemet - derült ki a válaszából.

Ez 1,5-szeres növekedést vetít előre a jelenlegi 950 fős munkavállalói létszám esetében.

Arról is beszélt a vezérigazgató, hogy a kórházfejlesztéssel párhuzamosan a járóbetegellátást is fejlesztik, melynek keretében

egy új 2200 négyzetméteres járóbeteg-ellátó helyszínt is megvalósítanak.

Kilátások és finanszírozás

Rohamosan fejlődik a magánegészségbiztosítás és a biztosítói környezet. Emellett jelen van a lakosság öngondoskodási szándéka egyre erősebben - válaszolta egy kérdésre Csernavölgyi István. A meglévő privát betegek 25%-a finanszírozza az ellátását biztosítási szerződésből, míg további 10%-ot ad az egészségpénztári szerződés.

bek belso

Ütemezés

A BEK külön kórházfejlesztési aloldalán elérhető részletes tájékoztatás a beruházás ütemezéséről is. Ez várható a tervek szerint:

2024. március – 2024. július között:

 • Szomszédos ingatlanok állapotfelmérése
 • Régészeti megfigyelés megrendelése
 • Belső közműhálózatok fejlesztése

2024. május – 2024. december között:

 • Királyhágó utca felől meglévő szennyvíz bekötővezeték cseréje
 • Meglévő A és B jelű épületek felújítása

2024. szeptembertől az új épület mélyépítése:

 • Szivárgórendszer (mély- és felületszivárgó)
 • Pincetér lehatárolás, kihorgonyzott hézagos cölöpfal

2025. júliusig szerkezetépítés az új épületen

2025. decemberig homlokzat, beázásmentes állapot elérése az új épületegyüttesen

2026. év vége használatbavételi engedély megszerzése

Az itt elérhető információk alapján a pályázati kiíráson generálkivitelezőként a Market Építő Zrt. nyert.

Az új kórház így fog kinézni a meglévő látványtervek alapján:

Címlapkép forrása: Forrás: BEK

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Laurel_SCO_1