A "szakszervezeti gengszter" nyerte a finn választásokat, óriásit hajrázott a bevándorlásellenes párt

Kovács Róbert, Finnország
2019. április 15. 08:11    
nyomtatás
 
Az előzetes felméréseknek megfelelően a Szociáldemokrata Párt nyerte a finn választásokat, néhány ezer szavazattal. A kampányban a nyugdíjak, a szociális juttatások emelését, az egészségügy rendbetételét ígérték, amihez jelentős adóemelésekre lenne szükség. Az előzetes eredmények szerint a bevándorlásellenes Finnek Pártja érte el a második legjobb eredményt, velük azonban senki nem akar koalícióra lépni.


A szociáldemokraták 20 év után nyertek újra választást Finnországban. A kampány során a társadalom széles rétegeinek különböző pénzügyi és egyéb segítséget ígértek: az 1400 eurónál alacsonyabb nyugdíjakkal rendelkezőknek 100 eurós emelést, a szociális ellátások növelését, a gyermekes családoknak az óvoda, a középiskolai tankönyvek és a középiskolai étkezés ingyenessé tételét, az önálló háztartásban élő egyetemistáknak a segély emelését, a kórházi várakozó listák jelentős rövidítését helyezték kilátásba. A párt miniszterelnök-jelöltje Antti Rinne szakszervezeti vezetőből lett politikus, aki kemény tárgyaló hírében áll. Fellépését nem egyszer az amerikai szakszervezeti vezetőhöz, a maffia-kapcsolatokkal rendelkező Jimmy Hoffához hasonlították.

A "szakszervezeti gengszter" nyerte a finn választásokat, óriásit hajrázott a bevándorlásellenes párt


Rinne és potenciális koalíciós partnerei kemény - és nem kizárt, hogy elhúzódó - tárgyalások elé néznek. A parlament rendkívül fragmentált lesz, soha nem fordult még elő, hogy egyetlen párt sem ért el 20 százalékos támogatottságot. Ráadásul a kampány során lényegében mindenki kizárta, hogy koalícióra lépjen a Finnek Pártjával.

Az ígéretek finanszírozását jelentős adóemeléseket kívánnak véghezvinni. Ugyanakkor ez visszavetné az egyébként is lassuló gazdaságot, és megnehezítené új munkahelyek teremtését. A harmadik legjobb eredményt elérő Nemzeti Koalíció pártja ugyanakkor az adók csökkentését szorgalmazza.

A kampány során a mainstream pártok a klímaváltozást próbálták a kampány középpontjába állítani, és ebben segítségükre volt a hazai média is. A radikális Finnek Pártja (korábban: Igaz Finnek) ugyanakkor ebben a kérdésben is jelentősen eltérő álláspontot képviselt. Többször hangsúlyozták, hogy a klímaváltozás elleni harcban Finnországnak nem kellene többet vállalnia, mint más EU-tagállamok, mert azzal saját versenyképességét rontja. Néhány szakértő szerint nem is a bevásárlásellenesség volt az, amivel a leginkább hatni tudott a szavazókra, hanem épp a klímaváltozás kérdése volt, amivel azt az üzenetet küldte, hogy a Finnek Pártja kevesebb áldozatvállalást vár az emberektől.

A választások legnagyobb vesztese egyértelműen a Centrum Párt - ezt Juha Sipilä, a párt elnöke, a márciusban lemondott miniszterelnök is elismerte. A párt nem tudta beváltani legnagyobb ígéretét az egészégügyi és szociális rendszer reformját, ezért Sipilä egy hónappal a választások előtt váratlanul bejelentette a kormány lemondását. Akkor azt írtuk, hogy ennek lényegében nem sok értelme volt, és nyilván a kampánynak szólt. Az eredmények azt mutatják, a Centrum Párt húzása nem jött be, mivel a 4. helyre csúsztak vissza, és várhatóan mindössze 30, azaz az eddiginél 19-cel kevesebb képviselőjük lesz a 200 fős parlamentben.

Sipilä az eredmények ismertetését követően azt nyilatkozta, hogy sokkal jobb állapotban van a gazdaság, mint négy éve volt, de ezt nem sikerült szavazatokra váltaniuk.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium