Előfizetői tartalom

Itt a Matolcsy-csomag 3.0! - Kinek fog fájni?

Portfolio
A Nemzetgazdasági Minisztérium péntek kora esti közleményében részletezte a kormányfő által már belengetett harmadik megszorító csomagot a 2013-as évre. Ezek szerint a kormány még 90 milliárd forintos egyenlegjavításról döntött, ennek keretében az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50%-ra emeli, a közmûvezetékek adóját központi adóként határozza meg. A közleményből az is kiderül, hogy "a bankadót végleges adónemként rögzíti a 2013-as mértéken". Ez azt vetíti előre, hogy a bankok különadója végleg megmarad.Fontosabb részletek Harmadik, összesen 90 milliárd forintos egyenlegjavító csomagról döntött a kormány Az energiaszolgálgatók adóterhelése a jelenleg tervezett 30%-ról 50%-ra emelkedik, vagyis a 19%-os társasági adókulcs mellett a Robin Hood-adó kulcsa 31%-ra növekszik. A közmûadó központi adónem lesz jövõre, ami plusz 30 milliárd forintot hoz. 10 milliárd forinttal nõ a Szerencsejáték osztalékelvonása. 10 milliárd forinttal többet akar beszedni a kormány az on-line szerencsejáték megadóztatásából. A bankadót végeleges adónemként rögzíti a 2013-as mértéken. A bankadó fenntartása tartósíthatja az egyre károsabb hitelleépítést. Tovább csökkenhet a beruházási aktivitás, ami rombolhatja a potenciális növekedést. Fontos gazdasági szereplõkkel semmisült meg a bizalmi viszony kialakításának lehetõsége, ami a többi ágazat üzleti környezetbe vetett bizalmát is rombolja - további növekedési áldozatokat jelentve.

2012. november 19. 08:17 Megosztás Az utolsó pillanatig faragják a 2013-as adótörvényeket Ismét érdekes módját választotta a kormány az újabb adómódosítások végrehajtásához és ez a módszer egyáltalán nem segíti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés