szerző

Páratlan lehetőség került a NAV kezébe

Szebeni Dávid
2019. január 9. 11:23    
nyomtatás
 
A Portfolio hasábjain két cikk is napvilágot látott kedden. Az egyikben a Portfolio elemezte a valósidejű online számlaadat szolgáltatás adóbevétel növelő hatásait, a másik pedig Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozata nyomán egyértelművé tette, hogy a 2018-ban keletkezett, a 2017-hez képest több mint 400 milliárd forinttal több ÁFA bevétel a gazdasági növekedés mellett jelentős részben az online számla-rendszernek is köszönhető. Mire lehetne vajon még felhasználni a pozitív első időszak hozta lendületet?

Az alábbiakban Szebeni Dávid, az Enrawell stratégiai igazgatójának írását közöljük, aki arról értekezik, hogy az online számlázás rendszerének első pozitív tapasztalataira hogyan lehetne építkezni. Három konkrét javaslattal is előáll.


Nagy változások zajlottak le azóta, hogy e sorok szerzője először hozta fel a számlaadatok valósidejű online továbbításában rejlő lehetőségeket éppen a Portfolio-n megjelent írásban. A szakmai élet akkori hitetlenkedése helyett mára azt láthatjuk, hogy a NAV rendszere valósidőben fogadja a magyar online számlázóprogramok adatait, ráadásul a mikro- és kisvállalkozások részére ingyenes online számlázóprogramot is készített. Az első féléves időszak mind eredményeit, mind működésbiztonságát tekintve sikeresnek értékelhető, ami ekkora és ennyi helyről érkező adatmennyiség esetében kimondottan nagy teljesítmény.

Akár hátra is dőlhetne ezután mindenki, azonban az új lehetőségek távlatai még csak most nyílnak ki. Mit jelent ez a gyakorlatban?
  • Elsőre talán rendhagyó javaslatnak tűnhet a TEÁOR és a Szolgáltatások Jegyzéke rendszer felülvizsgálata, megfeleltetése a mai digitalizálódó kor követelményeinek. Ez azonban hasznosnak bizonyulna, ha a kormányzat meglépné azt a lépést, hogy minden számlán, minden értékesítés esetében kötelezővé teszi ezek szerepeltetését. A kézi számlatömbök korszakában ez sokszoros nyűg volt, azonban a számlázószoftverekben elég a termék/szolgáltatástípushoz csak egyszer hozzárendelni (előre definiált menüből, akár termékcsoportra egyszerre elmenthetően) a megfelelő típust akkor, amikor az ÁFA tartalmat is beállítják a termékjellemzőknél. A besorolást a KSH példákkal gazdagon illusztrált segédlete könnyíthetné meg. Mi haszna van annak, hogy a piaci szereplők ezt megtegyék? Korábban nem látott pontosságú és mennyiségű adat állna rendelkezésre, amelyből automatikusan előállíthatók a nemzetgazdasági alágazatok vagy akár egy-egy részpiac statisztikai célú adatai. Ez a nemzeti számlák rendszerében, a GDP számításban vagy akár a vállalati hozzáadott érték számításban is a valósághoz jobban közelítő előrejelzéseket, elemzéseket tenne lehetővé. Amennyiben az aggregált adatok pedig ingyenesen megismerhetők a piaci szereplők részére is - akár termékcsoportokra, részpiacokra - az nagyban megkönnyíti a piackutatást, üzleti tervezést is.
  • Eljött az idő a kézi számlatömbök megszüntetésére és a kötelező adatszolgáltatás feltételeként meghatározott ÁFA tartalom határának fokozatos nullára csökkentésére. A kötelező adatszolgáltatás alóli kivétel hosszabb távon nem indokolt. Manapság már egy okostelefonnal is ki lehet állítani elektronikus számlát gyorsabban, mint kézi számlatömbben. Amennyiben a kézi számlatömbök meglétének indoka az, hogy nem mindenkinek áll rendelkezésére a szükséges okostelefon/computer úgy a válaszlépés ezek beszerzésének támogatása, bár természetesen ezek nyilvánvalóan csak a leginkább rászoruló kényszervállalkozásokat jelentik. Ezzel egy időben érdemes kitolni a számlák kiállításának teljesítéstől számított határidejét is, amelyből a kézi számlatömbök egyetlen előnye származik a visszadátumozás lehetősége miatt.
  • A most összegyűlt és halmozódó adatmennyiség már kiváló terep a mélytanuló algoritmusok részére. A keletkezett adatokat vegyítve korábban keletkezett vagy emberi munkával felfedezett abnormális adózói mintázatokkal, a kockázatos viselkedés előrejelzése még jobb eredményeket hozhat.

A Pénzügyminisztérium és a NAV kezében a magyar adózás történelmében páratlan lehetőség van. Folytatva a megkezdett utat jó esély kínálkozik arra, hogy Magyarországot a nemzetközi legjobb adózási gyakorlatok között tartsák számon és mintaként szolgáljon más országok számára is.


Szebeni Dávid, Enrawell, stratégiai igazgató


Címlapkép forrása: MTI Fotó/Ujvári Sándor

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium