Elképesztően nagy bajban a kínai ipar, de azért van jó hír is

2019. március 14. 09:05    
nyomtatás
 
Kedvezőtlen ipari adat érkezett Kínából, a beruházások és a kiskereskedelmi forgalom azonban érdemben növekszik, ami ellensúlyozza az ipar gyengélkedését. Elemzők szerint idén tovább lassulhat a GDP-növekedés.


Kínában 5,3%-kal nőtt az ipari termelés az év első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest, ilyen alacsony bővülésre pedig 17 éve nem volt példa - derült ki a statisztikai hivatal adataiból. Az elemzők számítottak arra, hogy a decemberi 5,7%-os növekedésnél kissé gyengébben teljesít majd az ipar, de ez még őket is meglepte. Az ipari termelés romlása azzal is összefügg, hogy az autóeladások folyamatosan csökkennek: februárban a nyolcadik egymást követő hónapban estek az autóeladások.

A beruházások azonban 6,1%-kal növekedtek, míg a fogyasztás 8,2%-kal bővült, vagyis a belső kereslet igen erős támasza a GDP-bővülésnek. Az adatok mélyére nézve azonban már nem lehetünk ennyire optimisták: a beruházási tevékenység 60%-át adó magánszektor beruházásai 7,5%-kal növekedtek január-februárban, ami érdemi lassulás az előző év azonos időszakában mért 8,7%-hoz képest.

Az adatok összességében azt sugallják, hogy habár a kínai ipar kifejezetten gyengén teljesít, a beruházások és a kiskereskedelmi forgalom képes ezt kompenzálni, és nincs okunk azt feltételezni, hogy jelentősen lelassult volna a GDP-növekedés az év elején.

A kínai döntéshozók a múlt héten jelentettek be egy hatalmas adócsökkentési programot és döntöttek infrastrukturális beruházásokról is, hogy támogassák a gazdaságot és elkerüljék az erőteljesebb lassulást. Az elemzők arra számítanak, hogy a költségvetési intézkedéseken túl monetáris lazítás is érkezhet a hitelezés támogatása érdekében.

A kínai GDP-növekedés 6,6%-ra lassult tavaly, ami a legalacsonyabb bővülés az elmúlt három évtizedben, és úgy tűnik, hogy az előttünk álló időszakban sem kap erőre a kínai gazdaság. Mi több, sokan úgy látják, hogy már ezek az adatok is kozmetikázottak. Az elemzők arra számítanak, hogy idén már a fiskális és monetáris lazítással együtt is jóval közelebb lehet a GDP-növekedés a 6%-hoz, mint a 7-hez.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium