Felrobbannak a magyar bérek, mert ez az egy esélyünk van a túlélésre

2019. április 16. 11:30    
nyomtatás
 
Robbannak a bérek, dübörög az építőipar, zakatol az ipar és ömlik az országba a működőtőke. A Takarékbank szerint az első hónapok adatai alapján jelenleg 5% felett lehet a GDP-növekedés, az év egészében pedig 4,4%-kal nőhet a gazdaság. Suppan Gergely, a bank vezető közgazdásza szerint aki nem bírja a bérversenyt, annak ki kell hullania. Azonban beköszöntött az infláció is, ami miatt az MNB-nek valószínűleg további lépéseket kell tennie.


Az idei első kéthavi adatok alapján azt látjuk, hogy nemhogy lassulás, hanem gyorsulás van Magyarországon - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető közgazdásza. A kiskereskedelem, az ipar és az építőipar is nagyon gyors növekedést mutat, amiből 5% feletti GDP-bővülés adódik az első negyedévben - vélekedett Suppan.

A lendületes évkezdet hatására a Takarékbank 4,2%-ról 4,4-re emelte az idei, valamint 3,5%-ról 3,6-ra a jövő évi GDP növekedési előrejelzését. Suppan szerint akár ennél még gyorsabb növekedés is elképzelhető. "A vártnál magasabb a bérdinamika, bevezették a családvédelmi akciótervet, az ipar hasított az év elején az Audi-sztrájk ellenére, mindeközben ömlik a működőtőke Magyarországra" - sorolta Suppan. A bérnövekedés miatt a fogyasztás tartóoszlopa marad a növekedésnek, miközben a beruházási ráta is emelkedik. A szakértő kiemelte, hogy miközben minden ország rontja az előrejelzését, Németország is lassul, a magyar kilátások mégis javulnak.

Aki nem tudja tartani a lépést a béremelkedés tekintetében az jobb, ha kihullik. Emelni kell a béreket, más esélyünk nincs a túlélésre

- hangsúlyozta Suppan, rámutatva, hogy 2012 és 2018 között nem Magyarországon nőttek a leggyorsabban a keresetek, dinamikában előttünk volt Románia, Lettország, Bulgária, Észtország és Litvánia is. Azt nem engedhetjük meg, hogy Romániában magasabbak legyenek a keretek - tette hozzá.

Felrobbannak a magyar bérek, mert ez az egy esélyünk van a túlélésre


Szerinte nem fognak más országba menni a külföldi multicégek akkor sem, ha gyorsan nőnek a bérek, de sok külföldön dolgozó magyar hazajöhet. "Romániába mennének, ahol gyenge az infrastruktúra, vagy Ukrajnába, ahol háborús helyzet van? Esetleg a Balkánra, ahonnan már rengetegen vándoroltak ki" - tette fel a kérdést.

A béremelkedés és az erős belső kereslet azonban az inflációra is hatással van, ami már 3,7%-os volt márciusban. "Nem tudtuk, hogy mikor köszönt be az infláció, de amit régóta vártunk, most megtörtént" - vélte Suppan. Emelkedik a piaci szolgáltatások ára és a maginfláció, és ha továbbra is meglepetést okoz az árindex, akkor az MNB-nek tovább kell lassú ütemben szigorítania - prognosztizálta.

Az inflációs cél kezd rezegni, ezért az MNB apró lépéseket fog tenni, ami nem fogja érdemben megemelni a Bubor-kamatot, de erősítheti a forintot

- fejtette ki a szakértő. Miután minden jegybak a lazítás irányába megy el, ha az MNB utalást tesz a szigorra, akkor megerősödik a forint.

A forint 2019 végére visszaerősödhet 315 közelébe az euróval szemben, ezt követően pedig a korábbi időszakot jellemző 310-315-ös sávba - véli a Takarékbank. Számos elemző azonban úgy véli, hogy az MNB minden eszközzel igyekszik megakadályozni a forint erősödését, és kényelmetlen számára a 320 alatti árfolyam. A Portfolio forinterősödéssel kapcsolatos kérdésére Suppan azt mondta, hogy az infláció miatt az MNB-nek előbb-utóbb szigorítania kell, de jelképes lépések is elegendőek lesznek. Ha az adószűrt maginfláció tovább emelkedik - gyorsabban, mint az MNB előrejelzése -, akkor jelezniük kell, hogy hajlandóak lépni. Az infláció visszafogásához erősebb forint párosul, de ha nem engedik erősödni a forintot, akkor még nagyobb lesz a bérdinamika és nagyobb az infláció - fejtette ki Suppan.

Felrobbannak a magyar bérek, mert ez az egy esélyünk van a túlélésre

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium