Figyelmeztetést kap Magyarország Amerikától a Huawei miatt

2019. február 8. 16:57    
nyomtatás
 
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Európába látogat, melynek során Magyarországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Belgiumot és Izlandot is felkeresi. Az amerikai külügyi tárca előzetes tájékoztatása szerint Budapesten a kormánnyal tárgyalni fog energetikai kérdésekről, a kínai és orosz befolyás erősödéséről, de a Huawei magyarországi erősödő jelenlétével kapcsolatban is megfogalmaz aggályokat Pompeo.


Hétfőn érkezik Budapestre Mike Pompeo az előzetes amerikai közlés szerint, ahol találkozik Orbán Viktor miniszterelnökel, Szijjártó Péter külügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel.

Védelmi együttműködésről, energetikai és regionális biztonsági kérdésekről, Ukrajnáról, valamint az orosz és kínai befolyás elleni lehetséges intézkedésekről egyeztet a felekkel és ezzel párhuzamosan arról, hogyan lehetne erősíteni a nyugati szövetségesekkel való együttműködést. Civil szervezetekkel is találkozik a tárcavezető - ezt tartalmazta a hivatalos feljegyzés.

Huawei-ügy


A Reuters péntek délután azt írta, hogy

Pompeo egyúttal kifejezi aggályait a kínai Huawei egyre növekvő magyarországi jelenlétével kapcsolatban is.

Az Egyesült Államok kormánya hónapok óta hangoztatja, hogy a kínai telekomóriási kockázatot jelent az országára nézve. Az USA kémkedéssel vádolta meg a céget, kereskedelmi titkok ellopásával, banki és pénzügyi csalással és az amerikai hatóságok félrevezetésével vádolta meg leányvállalatait. Az USA úgy érvel, hogy a Huawei folyamatosan megpróbálta és megpróbálja kihasználni az amerikai vállalatokat és pénzügyi szolgáltatókat, és szakadatlanul fenyegeti a szabad és tisztességes világkereskedelmet.

Néhány napja írtuk meg, hogy arra akarja rávenni a Trump-kormányzat a szövetségeseit, hogy zárják ki a Huaweit és a többi kínai hálózati eszközgyártót az 5G-hálózatok kiépítéséből. A kínai cég Amerikában teljes letámadás alatt áll. Az Egyesült Államokban az állami szerveknél már betiltották a Huawei-készülékeket és amerikai törvényhozók egy csoportja nemrég kétpárti törvényjavaslatot nyújtott be a Huawei gyártotta chipek és egyes alkatrészek amerikai forgalmazási tilalmáról. Közben a titkosszolgálat azt javasolja a lakosságnak, hogy ne vásároljanak Huawei-telefonokat.

Nemrég kémkedés vádjával letartóztatták a Huawei egyik lengyel vezetőjét, és Ausztrália, valamint Új-Zéland is betiltotta, hogy a Huawei részt vegyen az 5G hálózat kiépítésében, szintén biztonsági okokból és állítólag Németország is fontolgatja. Decemberben a társaság alapítójának lányát, Meng Van-csóut tartóztatták le Kanadában, aki a távközlési cég globális pénzügyi igazgatója.

Az előzményekről itt írtunk:

2019.01.22 06:53 A Huawei igazgatójának kiadatását kéri Kanadától az Egyesült Államok

2019.01.17 06:59 Mindkét párt be akarja tiltani a Huaweit az Egyesült Államokban

2019.01.18 11:16 Újabb csapás a Huaweinek: eltilthatja Németország az 5G hálózatoktól

Erről is lesz szó


A hírügynökség arról is beszámolt, hogy a héten történt előrelépés az Egyesült Államok, valamint Magyarország és Szlovákia közötti hadiipari együttműködések terén.

Egyúttal Magyarországtól a horvát LNG-terminál iránti elköteleződést várja el, és a Turksreamtől való elfordulást.

Az amerikai külügyminiszter számára emellett fontos szempont lesz a biztonsági kapcsolatok erősítése az orosz agresszió visszaszorítása érdekében.


Figyelmeztetést kap Magyarország Amerikától a Huawei miatt

Kép és címlapkép forrása: Brendan Smialowski / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium