Holnap kiderül, az NGM-nek vagy a piacnak lesz-e igaza

2018. február 13. 11:32  english version   
nyomtatás
 
A negyedik negyedévben 4,1%-kal bővülhetett a magyar gazdaság - legalábbis ezt az értéket adja a Portfolio felmérésében részt vevő előrejelzések konszenzusa. A robusztus GDP-növekedéshez szinte minden gazdasági ágazat hozzájárult, ezek részadatait figyelve akár még magasabb indexet is közölhet holnap a KSH. A következő két évben már lassulást várnak a szakértők.


"A piaci szolgáltatások az előző negyedévihez hasonlóan igen jól húztatták a növekedést, az ipar alig érezhetően gyorsult, az építőipar azonban még az eddigi erős teljesítményre is rágyorsított, ami arra utal, hogy a beruházások tovább gyorsulhattak. A fogyasztás növekedése is kissé gyorsulhatott, míg a külkereskedelem visszahúzta a gazdaságot, de kevésbé, mint a harmadik negyedévben" - így összegzi a holnap megjelenő GDP-adat előtt a várakozásait Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzőjének szavaiból is kiderül, hogy a magyar gazdasági növekedést több motor is hajtja:
  • a magas bérnövekedés hatására beindult a fogyasztás,
  • a beruházásokat elsősorban az újrainduló EU-források húzzák, de a jó konjunktúra mellett a magánberuházások is erősödnek,
  • a nettó export hozzájárulása pedig a növekvő importigény mellett is magasabb lehetett, mint egy negyedévvel korábban.

Holnap kiderül, az NGM-nek vagy a piacnak lesz-e igaza


Érdekesség, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium elárulta a saját prognózisát: szerintük az utolsó negyedév bővülése 4,8%-os lehetett. Ez bőven meghaladja a piaci konszenzust, pedig ebben elvileg nincs még többletinformáció, ugyanis az NGM csak ma kapja meg a KSH-tól az adatot.

Elnézve a havi termelési adatokat, a minisztérium kitörő optimizmusa nem érthetetlen. Bár az ipar stagnáló trendbe váltott a második fél évben, a megelőző erős időszak miatt még így is 1 százalékpont körüli hozzájárulása lehetett a éves alapú GDP-növekedéshez. Ennél is nagyobb erőt képvisel a kis súlyú építőipar, amelyik robbantott a tavalyi borzalmas bázisról.

Holnap kiderül, az NGM-nek vagy a piacnak lesz-e igaza
Klikk a képre!


Ha figyelembe vesszük, hogy a belső keresletre érzékeny szolgáltatások hozzájárulása erősödésnek indult, és már az előző negyedévben is 2 százalékponttal emelte a GDP-növekedést, nem kell nagy fantázia a 4%-ot bőven meghaladó indexhez sem.

Persze a hozzáadott érték alapú GDP ennél jóval bonyolultabb módon áll elő, ezért a havi volumenadatokból csak nagyon bizonytalan módon lehet becsülni. Halász Ágnes, az Unicredit vezető elemzője például optimista előrejelzéséhez hozzáteszi, hogy az abban az esetben valósulhat meg, ha a bázis nem változik. Dunai Gábor, az OTP szakértője azt emeli ki, hogy a harmadik negyedévben a non-profit szektorhoz köthetően láttunk egy kb. 0,3 százalékpontos pozitív tételt a GDP-növekedésben, és némi bizonytalanságot okoz, hogy ez korrigálódik-e.

Holnap kiderül, az NGM-nek vagy a piacnak lesz-e igaza
Klikk a képre!


A tavalyi éves átlagos bővülés az elemzők szerint 3,9%-os lehet. Az NGM a magas év végi előrejelzése miatt kitart amellett, hogy megvalósulhatott a 4,1%-os éves átlagos GDP-növekedés.

A véleménykülönbség az idei évet illetően is fennmarad: az NGM további gyorsulást vár (4,1%-ról 4,3%-ra), a piac kisebb lassulást (3,9%-ról 3,7%-ra). Egy év alatt egyébként sokat javultak a közgazdászok várakozásai, 2017 elején még éppen csak 3% feletti növekedést vártak az idénre.

Holnap kiderül, az NGM-nek vagy a piacnak lesz-e igaza


"Úgy látjuk, hogy az idei megtarthatja a növekedési lendületet a magyar gazdaság, s a növekedés továbbra is elsősorban főként belső kereslet által vezérelt lesz. Az általában véve vett feszesnek mondható hazai munkapiac párosulva a kormányzat adminisztratív intézkedéseivel (pl. a minimálbér további 8%-kal, a garantált bérminimum pedig további 12%-kal emelése idén) támogatja a nemzetgazdasági bérek további emelkedését. Így - figyelembe véve a lassan emelkedő fogyasztói inflációt - a reálbérek növekedési üteme erős maradhat 2018-ban is. Mindez támogatja háztartások fogyasztásának további bővülését, ami a GDP növekedésének is meghatározó tényezője lehet az idén is. Mindemellett az EU-s támogatások intenzív felhasználása várhatóan tovább folytatódik, segítve a beruházások emelkedését. Emellett pozitív, ha a nemzetközi környezet támogató marad és az eurózóna gazdasági aktivitása tovább erősödik, ami segíti az idén is az exportot" - értékeli az idei kilátásokat Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője.A címlapkép forrása: MTI Fotó / Balázs Attila

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium