Itt a várva várt inflációs adat!

2018. július 10. 09:00  english version   
nyomtatás
 
Júniusban 3,1% volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon a májusi 2,8% után. Előzetesen az elemzők 3,2%-os inflációra számítottak, vagyis nem született kellemetlen meglepetés a gyenge forint hatására.


Az infláció öt és fél éve járt utoljára a jegybank 3%-os inflációs célja felett, az emelkedés elsősorban az üzemanyagárak emelkedésének a következménye. Erre utal, hogy az árfolyamatok alapvető tendenciáját megragadni kívánó maginflációs mutató stabilan 2,4%-on maradt.

Itt a várva várt inflációs adat!


A júniusi inflációban már megjelenhettek volna a gyenge forint hatásai, hiszen a megfigyelt időszak már az árfolyamgyengülés jegyében telt. Ugyanakkor az euró néhány nappal később futott a csúcsra a hazai fizetőeszközzel szemben, ezért az esetleges átárazási döntéseket inkább június végén, július elején hozhatták meg a kereskedők, amelyek csak a következő hónap számaiban jelenhetnek meg. A forint viszont sokat erősödött az elmúlt napokban, van esély arra, hogy a 330-as euró nem hagyott nyomot az inflációban.

Itt a várva várt inflációs adat!


Aki mégis erősödő inflációs nyomást akar kiolvasni a mai adatokból, mégis kaphat némi muníciót. A rövidebb bázisú maginflációs mutató ugyanis az év eleji 1,5%-ról 3%-ig emelkedett, vagyis az alapvető árfolyamatokban is látható a gyorsuló tendencia. A mutató értéke nem magas, de érdemes lesz figyelni, hogy tovább emelkedik-e a nyári hónapokban.

Itt a várva várt inflációs adat!


Itt a várva várt inflációs adat!Ami a júniusi inflációs adatok részleteit illeti: a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3%-kal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,4%-kal mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 4,4%-os csökkenése következményeként - ez utóbbi csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2%-kal nőtt. Az egyéb cikkek ára 1,3, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,2%-kal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk 1,3, a szolgáltatások 0,2%-kal drágultak. A háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,1, a ruházkodási cikkeké 0,2%-kal mérséklődött. Ez utóbbi két termékkör azért fontos, mert itt jelenhetne meg a gyenge forint hatása a magas importtartalom miatt, ennek azonban egyelőre nincs nyoma.

Az inflációs adatokat különös figyelem övezi ebben az időszakban, ugyanis ez legitimálja vagy lehetetleníti el a jegybank extrém laza monetáris politikáját. A feltörekvő piacokat érő kockázatiprémium-sokk során a befektetők érdeklődését felkeltette a kirívóan alacsony kamatú magyar piac, és sok piaci szereplő megkérdőjelezte, hogy fenntartható-e ez a kamatkörnyezet. A forint gyengülni kezdett, ami a piac szemében még inkább kérdéssé tette, hogy a 3%-os inflációs cél biztosítható-e közép távon a magyar gazdaságban.

A jegybank határozott álláspontja, hogy az inflációs pálya kontroll alatt van, és az olajárak drágulásán kívül nincs több érdemi felhajtó erő, ami hatna a fogyasztói árindexre. Az MNB 3,3%-os inflációt várt júniusra, és úgy gondolja, hogy kicsivel 3% felett, de bőven a ±1 százalékpontos toleranciasávon belül mozoghat majd az árindex a következő hónapokban. Vagyis a júniusi adat csak az első volt a sorban, amit árgus szemekkel követ a piac, az év második fele valószínűleg annak a kérdésnek a megválaszolásával fog telni, hogy a forintgyengülés emelte-e az inflációs várakozásokat. Amennyiben a válasz nem, akkor a forint árfolyamra akár hosszabb távon is megnyugvás várhat, és persze az MNB is megnyeri a hitelességi csatát. Ha viszont az infláció magasabb pályára áll, a jegybankon újra növekedhet a nyomás, hogy szigorítson, ellenkező esetben pedig a forint kezdhet újabb gyengülési körbe.A címlapkép forrása: MTI Fotó / Soós Lajos

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium