Magyarország Európa élére tört kirobbanó gazdasági teljesítményével

2019. február 14. 12:45  english version   
nyomtatás
 
A tavalyi utolsó negyedévben kirobbanó teljesítményt mutatott a magyar gazdaság, ezzel pedig sikerült az Európai Uniós növekedési rangsor élmezőnyében végeznünk. Azon országok közül, akik ma közzétették adataikat, egyedül Lettország tudott megelőzni minket az éves növekedési rangsorban, miközben a lengyeleket, a szlovákokat és a románokat egyaránt magunk mögé utasítottuk. Két ábra arról, hogyan teljesített a tavalyi év végén európai viszonylatban a magyar gazdaság.


Ma reggel tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a tavalyi negyedik negyedéves előzetes GDP-adatot, ami nagy meglepetést okozott, hiszen a nyers (kiigazítatlan) növekedési szám 5%-os lett, ami minimális gyorsulást jelentett a harmadik negyedévhez képest. Ugyan a kiigazított GDP-adatot nézve bekövetkezett egy kisebb lassulás (5,1%-ról 4,8%-ra), a magyar gazdaság így is rendkívül erős évet zárt tavaly.

2019.02.14 09:00 Itt a friss GDP adat, újra nagy meglepetés!

Két órával a magyar adatot követően az Eurostat publikálta az összesített európai növekedési számokat, amelyben a 28-ból 19 tagország statisztikái szerepeltek. Ez alapján az EU GDP-je negyedéves alapon 0,2%-kal, éves bázison 1,4%-kal nőtt 2018 utolsó negyedévében. A 19 tagú eurózóna esetében ez a két növekedési szám 0,2% és 1,2% volt, ez utóbbi megfelelt az előzetes becslésnek és egyben ötéves mélypontot jelentett a GDP-bővülés ütemében.

2019.01.31 11:21 Nagyot fékezett az euróövezeti gazdaság - Ötéves mélyponton a növekedési ütem

A 19 ország előzetes statisztikája alapján összeállított negyedéves bázisú európai növekedési rangsoron látszik, hogy a magyar gazdaság kirobbanó teljesítménye EU-s összevetésben is kiemelkedő volt.

Magyarország Európa élére tört kirobbanó gazdasági teljesítményével


A 19 tagországból egyedül Litvánia tudta lehagyni Magyarországot, Lettországgal és Ciprussal holtversenyben a dobogó második fokára kerültünk. Miközben a kisebb EU-s gazdaságok többségében jól teljesítettek, a nagyobb tagországok rendre kifejezetten gyengén muzsikáltak.

  • Ezek közül érdemes kiemelni, hogy Olaszország GDP-je már második egymást követő negyedéve zsugorodott a tavalyi év végén, amivel beköszöntött a technikai recesszió az EU harmadik legnagyobb gazdaságában.
  • A német GDP negyedéves bázison stagnált, ezzel pedig épphogy sikerült elkerülnie a recessziót Európa vezető gazdasági hatalmának. Korábban a német statisztikai hivatal előzetes becslései alapján szerény, 0,2-0,3% körüli negyedéves GDP-bővülésre lehetett számítani, ehhez képest a tényleges szám negatív meglepetést okozott.


A negyedév/negyedév alapú GDP-növekedésnél több információval szolgálhat az éves indexek vizsgálata, hiszen előbbi mutató nagyon ingadozó, több véletlen hatás is befolyásolja, míg az éves index sokkal stabilabb, így megbízhatóbb képet ad. Így nézett ki az éves növekedési rangsor:

Magyarország Európa élére tört kirobbanó gazdasági teljesítményével


A 19 országból egyedül Lettország tudta megelőzni Magyarországot a maga 5,5%-os GDP-bővülési ütemével. Még a lengyeleket is sikerült lehagynunk az év végén.


A román GDP az utolsó negyedévben 4%-kal bővült, ezzel pedig az éves növekedés 4,1% lett, ami jelentős lassulás a 2017-es 7%-hoz képest. A lassulás szükségszerű volt, ugyanis az elmúlt években a külső és belső egyensúlyi pozíció drasztikus romlása kísérte a román gazdaság kirobbanó teljesítményét, ezért szükségszerű volt a korrekció. Piaci szakértők idén és jövőre további lassulást várnak keleti szomszédunktól.

2019.02.14 11:00 Vörös riasztás Romániából - Itt a bizonyíték, hogy egyre nagyobb bajban vannak

A negyedéves visszaeséssel az olasz GDP éves bázison gyakorlatilag stagnált (mindössze 0,1%-kal nőtt), de Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság is a leggyengébben teljesítő országok közé került.

Mivel 9 ország még nem tette közzé negyedik negyedéves GDP-adatát, ezért egyelőre nem tudunk végleges rangsort megállapítani, a megelőző negyedéves adatokat elnézve azonban azt mondhatjuk, hogy legfeljebb három ország (Málta, Ciprus és Írország) férhetett még be Magyarország elé, így negyedik negyedéves teljesítményünkkel az EU élmezőnyében, a 2-5. helyen végezhettünk.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium