Matolcsy további adócsökkentést javasol a kormánynak

2018. január 11. 06:00  english version   
nyomtatás
 
Átfogó versenyképességi reformokat szükséges indítani Magyarországon, aminek kulcseleme kell, hogy legyen a személyi jövedelemadó további csökkentése - mondta a Figyelőnek adott interjúban Matolcsy György. Az MNB elnöke kiemelte, hogy a jegybanknak továbbra sincs árfolyamcélja, szerinte a forintot csak megfelelő felkészültség esetén érdemes lecserélni euróra.


A külföldi intézményekkel szemben mi nem a jegybanki mérlegeket felduzzasztó mennyiségi lazítás (QE) politikájában láttuk a kihívások kezelésének legjobb módját - mondta a Figyelőben megjelent interjúban Matolcsy György, akit a lap megválasztott a 2017-es év emberének Magyarországon. Az MNB elnöke hozzátette, hogy a célzott, innovatív jegybanki eszközöket sokkal hatékonyabbnak találták, ezeknek köszönhetően a magyar jegybank úgy tudott végrehajtani monetáris lazítást, hogy közben csökkent a mérlege az elmúlt években.

Előrejelzésünk szerint az infláció fenntartható módon 2019 közepén érheti el a három százalékos célt. Ehhez azonban mindvégig szükséges az alapkamat történelmi mélyponton, a bankközi kamatok nulla százalék körüli szinten tartása, valamint az MNB teljes eszköztárának bevetésével a hosszú lejáratú hozamok leszorítása


- mondta Matolcsy a következő évek kilátásairól.

Az infláció kapcsán a jegybankelnök kiemelte: fontos, hogy az árstabilitást fenntartható módon teremtsék meg, ne csak ideig-óráig legyen 3 százalék az infláció. Ezért a Monetáris Tanács a következőkben is mindent megtesz azért, hogy a drágulás üteme a toleranciasávon belül is egyre közelebb kerüljön a 3 százalékhoz.

Matolcsy szerint a jegybank intézkedései 2013 és 2016 között közel felét adták a hazai gazdaság bővülésének. Emellett eredményként említette, hogy a költségvetés kamatkiadásai a GDP mintegy 1,5%-ával csökkentek 2013 és 2017 között.

Ezzel csak tavaly 600 milliárd, 2013 óta pedig összesen mintegy 1600 milliárd forintos kamatmegtakarítása keletkezett az államnak


- mondta.

A fenntartható gazdasági növekedés kapcsán az MNB elnöke a korábban már szorgalmazott versenyképességi fordulatról beszélt ismét. Szerinte ahhoz, hogy elkerüljük a közepes fejlettség csapdáját, olyan növekedésre van szükség, ami tartósan legalább 2-3 százalékponttal meghaladja az utolérendő térség - esetünkben Nyugat-Európa - tempóját.

"Ettől viszont még messze vagyunk, ezért sokat kell tenni" - ismerte be.


Azt biztosan elmondhatjuk, hogy az állami intézményrendszeren sokat kell fejleszteni és átfogó versenyképességi reformokat szükséges indítani, aminek kulcseleme kell, hogy legyen a személyi jövedelemadó további csökkentése


- javasolta a jegybankelnök.

Az MNB korábban is szorgalmazta a jelenleg 15 százalékos szja-kulcs további csökkentését, illetve a kormány is felvetette már az egyszámjegyű ráta szükségességét, az ezzel kapcsolatos kérdésekre viszont általában az a válasz, hogy a magyar költségvetés helyzete most még nem teszi lehetővé a bevezetést.

A gyenge forintárfolyammal kapcsolatos felvetésre Matolcsy azt válaszolta, hogy "ami az importőrnek gyenge, az az exportőrnek erős", illetve hangsúlyozta, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja. Hozzátette: számukra a forint stabilitása a fontos, márpedig az euróhoz viszonyítva tavaly a forint a világ tíz legstabilabb devizája közé tartozott.

Magyarországnak csakis megfelelő felkészültség mellett érheti meg bevezetni az uniós devizát, amikor már kellően szűk lett a rés az eurózóna és a hazai gazdaság között


- mondta a magyar euró esélyeiről Matolcsy. Sajnos arról nem beszélt, hogy szerinte ez a pillanat mikor jöhet el.

Az MNB vezetője emellett megismételte a jegybank korábbi véleményét, mely szerint a maastrichti kritériumok teljesítése ma már kevés a belépéshez, "olyan feltételrendszernek kell megfelelni, amelynek a teljesítésével a zónán belül is töretlen maradhat az ország fejlődési pályája".

A címlapkép forrása: Kovács Tamás/MTI

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium