Még gyorsan nőhet a magyar gazdaság, de fájhat a kereskedelmi háború

2018. július 12. 11:31    
nyomtatás
 
A belső kereslet támogatja a magyar gadzaság növekedését, ugyanakkor külső tényezők kockázatot jelentenek a bővülésre nézve az Európai Bizottság szerint.


A magyar gazdaság az idei évben 4%-kal növekedhet, jövőre pedig 3,2%-kal bővülhet a GDP az Európai Bizottság nyári előrejelzése szerint. A szakértők kiemelik, hogy a magánfogyasztás dinamikusan növekszik 2018-ban, köszönhetően a foglalkoztatás és a reálbérek gyors növekedésének, és a beruházások is érdemben bővülnek.

Miközben a belföldi kereslet dinamikusan növekedhet, a külső környezet kevésbé támogató - olvasható az anyagban. A magyar export növekedése lassulhat, annak ellenére, hogy új gyártókapacitásokat hoznak létre az országban. Az autógyártásnak nagy szerepe van az iparban, ami érzékennyé teheti a gazdaságot a globális kereskedelmi vitákra, ez pedig kockázatot jelent a növekedésre nézve.

2018.07.05 11:02 Magyarország lehet Trump háborújának egyik legnagyobb áldozata

A bizottság látni véli, hogy az infláció emelkedése mögött az olajárak emelkedése mellett a forint gyengülése is áll, habár eddig erre nincsenek meggyőző információk, és a legtöbb elemzés szerint a forint leértékelődése csak lassan és mérsékelten jelenhet meg az inflációban. A bizottság kiemeli, hogy a gyengébb árfolyam nem csak az energia árát, hanem a többi termékét is emelheti a következő hónapokban. Úgy vélik, hogy az egyre feszesebbé váló munkaerőpiac (munkaerőhiány) és a központi béremelések fenntartják a béremelési nyomást, ez pedig 3%-hoz közeli inflációhoz fog vezetni 2019-ben. Az idei évre 2,7%-os, jövőre 3,2%-os inflációval számolnak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium