Előfizetői tartalom

Hatalmas változás előtt állnak a magyar munkahelyek - Több mint 2 millió embert érinthet

Portfolio
Hazánkban a munkaórák csaknem fele kiváltható lenne automatizációval, ami több mint 2 millió foglalkoztatottat érinthet. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi munkahely el fog tűnni, hanem azt, hogy a foglalkoztatottak csaknem felének változhat meg a munkavégzése hosszú távon. A McKinsey azonban azzal számol, hogy 2030-ig 1 millió embert érinthet az automatizáció, az egyes szektorokat eltérő mértékben. A gépgyártásban és az anyagmozgatásban dolgozókat érintheti leginkább a robotizáció, ugyanakkor pl. a jogászok és a pedagógusok "védettebbek". Mi több, az alacsonyabb jövedelműeket jobban, a magasabban fizetetteket kevésbé érintheti az automatizáció. A McKinsey szerint a kormánynak komoly lépéseket kell tennie, hogy Magyarország élen járjon az automatizációban, és ha sikerül, akkor az jelentősen növelheti a GDP-t.

Miután kezd a végéhez közeledni a foglalkoztatás bővüléséből adódó gazdasági növekedés időszaka, így érdemes elgondolkodni azon, hogy a következő időszakban mi hajthatja a bővülést. Mindeközben jól látható, hogy a termelékenység növekedése megállt, ami egyre nagyobb fejtörést okoz a közgazdászoknak is. A két tényező pedig egy irányba mutat: ez pedig az automatizáció.Magyarországon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés