Milyen 13. havi nyugdíj? Ez komoly?

2017. február 16. 17:43    
nyomtatás
 
Rétvári Bence EMMI-államtitkár nyilatkozata után újra előtérbe került a hazai nyugdíjemelés rendszere és ezáltal a 13. havi nyugdíj híre. Most elmagyarázzuk részletesen, miért nem érzi mindenki a gáláns emelést egyformán.


Az elmúlt hat esztendő leforgása alatt több mint 20 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, miközben az áremelkedés meg sem közelítette ezt a mértéket. Az általános infláció ez idő alatt valamivel 11 százalék felett volt, míg a nyugdíjasok fogyasztási szokásait figyelembe vevő mutató nagyjából 12 százalékkal nőtt a mögöttünk hagyott hat évben. Az elmúlt évek változásai révén egyhavi nyugdíjjal több pénzből gazdálkodhat manapság az idősebb generáció
- dobta be Rétvári Bence ismét a köztudatba a 13. havi nyugdíjat.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 8 százalékos többletemelés, vagyis a nyugdíjak reálértékének emelkedése az elmúlt hat évben plusz egyhavi nyugdíjnak felel meg, kvázi egy 13. havi nyugdíjnak. A nyugdíjasok ahhoz az alaphelyzethez képest jártak tehát jobban, hogy ha a kormány csak a törvényben előírt mértékben emelte volna évről-évre a nyugdíjakat.

Elsőként a Portfolio mutatta ki ezeket, számításokkal alátámasztva.

Milyen 13. havi nyugdíj? Ez komoly?


A 13. havi nyugdíjról szóló hírt azonban sokan kétkedve fogadták, főleg azok az érintettek, akik nem érzékeltek ekkora mértékű emelést. Emiatt több fontos dolgot le kell szögezni:
  • Ez a többletnyugdíj nem egyszeri év végi kifizetés formájában érkezik a nyugdíjasokhoz, hanem a rendszeres nyugdíjemelés növekményéből, többletéből származik.
  • A hat év alatt felhalmozódó többletnyugdíjat ugyanis csak azok a nyugdíjasok kapták meg, akik már 2011-ben is nyugdíjasok voltak és kaptak havi juttatást. Akik ugyanis mondjuk csak 2014-ben vagy 2015-ben töltötték be a korhatárt, ők ennél kisebb nyugdíjemelési többletben részesültek, ami nem érte el a 13. havi nyugdíjat.
  • Habár összességében hat év alatt 12%-os volt az átlagos nyugdíjas infláció, az egyes nyugdíjasok (mivel önállóan más és más terméket vásárolnak, így más a fogyasztói kosaruk) eltérő mértékű drágulással találkoztak az elmúlt időszakban.
  • Az öregségi teljes nyugdíj törvényben meghatározott legkisebb összege (minimál nyugdíj) pedig tízedik éve változatlanul 28 500 forint, vagyis a reálértelemben ezek a nyugdíjasok rosszabbul is jártak.

Vagyis általánosságban a nyugdíjasok nagy többsége érezheti a 13. havi többletnyugdíj összegét, de nem mindenki.


Simonovits András nyugdíjszakértő az ATV csütörtöki adásában ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy főleg a rezsicsökkentés miatt kialakult visszafojtott inflációból nem részesült mindenki, ezért volt, aki rosszabbul járt. Arról is beszélt, hogy szerinte hiba volt ez a túlindexálás (a nyugdíjak infláció mértékén felüli emelése) és arra is rámutatott, hogy a nyugdíjasok nagyon egyenlőtlenül kapták ezt az emelést. Szerinte a magasabb nyugdíjban részesülők kaptak többet.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy hosszú távon a nyugdíjak svájci indexálása 10%-kal nagyobb nyugdíjkiadásokat eredményezne. A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatóságával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy húsz éven belül megindul egy nagyon gyors egyensúlyromlás, ami miatt a nyugdíjkassza GDP-arányos hiánya 4%-ra hízik, ami fenntarthatatlan.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium