Előfizetői tartalom

Tíz éve nem volt ilyen: nem lyukadt ki a költségvetés szeptemberben

Portfolio
Szeptemberben 13,7 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás (önkormányzatok nélkül), ami első ránézésre meglepő eredmény a korábbi évek szeptemberi hiányai után. Ezzel szeptember végére javulni tudott a költségvetés helyzete: eddig 545 milliárd forintos deficitet halmozott fel a büdzsé, ami az egész éves hiányelőirányzat 95%-a (augusztus végén 97%-nál állt ez a mutató). Az adóbevételek növekedtek a tavalyi évhez képest és ezúttal a kamatkiadások kisebbek lettek. Szükség is van a többletes havi adatokra ahhoz, hogy év végére teljesüljön a megemelt hiánycél, a múlt pénteki bejelentésekkel ugyanis a kormány is beismerte, hogy plusz intézkedések nélkül nem lenne tartható az eredeti cél.

Meglepő többlet szeptemberben A rendelkezésünkre álló adatok 2002-es vezetése óta nem fordult elő, hogy a költségvetés az év kilencedik hónapjában többlettel zárjon. Idén ez most sikerült. A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délutáni gyorstájékoztatója szerint ugyanis az államháztartás központi alrendszerének többlete 13,7 milliárd forintban teljesült."Ezen belül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés