Varga Mihály: tűnjenek el a sárga csekkek

2018. május 17. 10:02  english version   
nyomtatás
 
A versenyképesség és a termelékenység javítása a legfontosabb Magyarországon - mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint ehhez az állam működésén is változtatni kell. A kkv-k versenyképességének a növelését nevezte a legfontosabb feladatnak a kormányzati ciklusban.


Minél több diákot kell Magyarországon tartani

- vezette fel előadását Varga Mihály pénzügyminiszter a Zsigmond Király Egyetem versenyképességről szóló konferenciáján. Szerinte a fiatalok hazánkban tartása és használható tudással való ellátása kulcsfontosságú a versenyképesség szempontjából.

A versenyképesség sok elemen múlik. Amikor a Nokia bezárta a magyarországi üzemét, akkor sokan elgondolkodtak azon, hogy az olcsó munkaerő nem elegendő ahhoz, hogy sikeres legyen egy beruházás.

Varga szerint a kormány által folytatott fegyelmezett költségvetési politika, a munka becsületének visszaállítása, valamint a lakosság és a családok biztonságának megteremtése mind fontos lépés volt.

Ha egy folyamat öt éven keresztül lezajlik, az egy fenntartható folyamat

- utalt a gazdasági növekedés tartósságára.

Folyamatosan csökken a munkanélküliség, egyre kedvezőbb az államháztartás és csökken az államadósság. Vagyis a stabil gazdaság alapjait teremtettük meg, de ez önmagában kevés - ismerte el. Amikor egy holland munkás kétszer annyit állít elő ugyanannyi idő alatt, mint a magyar, akkor a miniszter szerint látható, hogy van tennivaló.

Minőségi javulást szeretnénk elérni, a munkaerő, az oktatás, és az állami szolgáltatások terén

- emelte ki a miniszter, aki szerint mindeközben versenyképességi javulást szeretnének elérni.

A termelékenység növekedésének lassúsága globális probléma, ennek mindenki keresi az okát, de elismerte, hogy hazánkban nem javult annyira, mint a szomszéd országokban.

Az olcsó munkaerő kora véget ért - mondta Varga, utalva arra, hogy tartósan kétszámjegyű a magyar bérnövekedés. Aki a bérköltségek alacsony szintjére alapozott, az nem lesz versenyképes hosszú távon.

Varga szerint agyon fontos, hogy versenyképes munkaerő legyen mindehhez. Emlékeztetett, hogy 50 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma, de még 150-160 ezren vannak ebben a programban. Ezt a létszámot azonban tovább kell csökkenteni.

Fontosnak nevezte, hogy a digitalizáció eszközei jelenjenek meg. A készpénzforgalom brutális mértékben növekedett az elmúlt időszakban, ami Varga szerint fontos, hogy csökkenjen, és a "sárga csekkek tűnjenek el".

Az adórendszer kapcsán említette, hogy komoly verseny van az országok között, és a magyar kormány a terhek csökkentéséről tudott dönteni az elmúlt időszakban. Ez a helyes és jó irány - mondta a miniszter, aki szerint az adóék 2022-re a visegrádi országok szintje alá tud kerülni. A céljuk, hogy csökkentsék az adókat, a közterheket pedig szedjék be.

Utalt arra, hogy a hatéves bérmegállapodást áttekintik, és esetlegesen felül is vizsgálják.


A munkaerő szűkösségével számos ország küzd. A bérkonvergencia vissza tud hozni részben külföldön lévő munkaerőt, részben a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak közül tudnak visszatérni a munkaerőpiacra.

A kkv-k versenyképességének erősítését nevezte legfontosabbnak. Riasztó, hogy a kkv-k felének nincs honlapja, a cégek nem rendelkeznek menedzsment ismeretekkel - vélekedett. Itt nagyon fontos feladata van a magyar kormánynak, hiszen ezek a vállalkozások adják a munkahelyek 70%-át. Elemi érdek, hogy ezek a cégek megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek. A kis és a nagyvállalatok között 3-4-szeres a termelékenységi különbség - mutatott rá.

Jobban hasznosultak az EU-pénzek, mint az előző ciklusban, de nem elég jól - mondta a jelenlegi EU-s költségvetési ciklus pénzeiről. A vállalkozások fiskális alkoholizmusát meg kell szüntetni - hangsúlyozta Varga -, vagyis azt, hogy az EU-forrásokra várnak, ebből akarnak fejleszteni, mert az ingyenpénz jobb, mint a banki hitel.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium