pf_pcr-20200818
Globál

Koronavírus: az egész ország letesztelését többször is megismételhetik Szlovákiában

Portfolio
Szlovákia többször is megismételné a teljes lakosság tesztelését, hogy elkerüljék az ország teljes lezárását - mondta az Új Szónak Martin Pavelka, a szlovák egészségügyi minisztérium járványügyi intézetének epidemiológusa.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Az előzetes próbatesztekről elmondta, hogy azokban a járásokban, ahol elvégezték, már 50-60% volt a tesztek pozitivitási aránya, így végül nem meglepő, hogy a járás minden lakójának letesztelése után kiderült, a lakosság 3,5-4%-a fertőzött volt.

Elmondta továbbá, hogy az intézkedés sikeressége a tesztelésen való részvételen múlik, az előzetes teszten ez viszont nagyon magas volt, majdnem minden helyi lakos részt vett rajta. Szerinte a tesztelésen való magas részvétel annak tudható be, hogy a lakosság megijedt a magas fertőzésszámoktól.

Elmondása szerint az országos tesztelésen részt vevők nem kerülnek bele az országos járványstatisztikába, mert abba csak az kerülhet bele, akit PCR-teszttel is leteszteltek.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a szlovák járványügyi helyzet katasztrofális, az iskolák megnyitásával összekapcsolódtak a szociális buborékok, ráadásul a hideg idő miatt többen tartózkodnak zárt térben. Szerinte kevés járványügyi szakember van, a tesztelésre és kontaktkutatásra szeptember óta nincs kapacitás. Elmondása szerint jelenleg a tünetmentesek 60%-a kicsúszik a rendszerből, mert nem tudják őket megtalálni.

A legfőbb gócpontok elmondása szerint az éjszakai bárok.Továbbá a lakodalmak, a családi ünnepségek, egyéb egyházi rendezvények, a sportesemények, idősotthonok, majd a főiskolák, ahol főként az elsőéves hallgatók körében terjedt a vírus, mivel ők még sok idegennel találkoznak.

A második hullámban főleg vidéken terjed a járvány, ott az első hullámban a szakember szerint alacsonyabb volt a fertőzésszám, a lakosok pedig nem voltak annyira fegyelmezettek, mint a nagyvárosokban, éppen ezért terjedhet most jobban a vírus vidéken. De az is okozhatja mindezt, hogy vidéken kevésbé lehetséges elrendelni a home officet.

Az országos teszteléssel kapcsolatban elmondta, hogy ennek alternatívája a lockdown, amivel 100-150 millió eurós veszteség érné a szlovák gazdaságot naponta.

A tesztekkel kapcsolatban elmondta, hogy az adhat álnegatív eredményt, épp ezért rendeltek el a tesztelés előtt és a teszt időtartamára is kijárási korlátozást. Elmondása szerint az országos tesztelés akár 80%-kal is csökkentheti a napi fertőzésszámot. Elmondása szerint még ezzel sem nyertük meg a háborút, és még legalább egy évig nem térhetünk vissza a normális élethez.

Ha sikerül az országos teszt, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy rendszeresen meg kell ismételni, nem kizárt, hogy négy-hat hetente.

- mondta a szakember.

Címlapkép: Getty Images

tesla model 3
bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
donald trump mike pence joe biden amerikai elnökválasztás 2020