Előfizetői tartalom

Szorosabb szövetségeket és háborúk sorozatát hozhatja a világnak Joe Biden magyar kötődésű külügyminisztere

Donald Trumphoz és Mike Pompeo külügyminiszterhez képest jelentősen eltérő külpolitikát folytathat Joe Biden és magyar felmenőkkel rendelkező külügyminisztere, Antony Blinken, legyen szó Európáról, Ázsiáról vagy a Közel-Keletről. Blinken például stratégiai szövetségesként tekint az EU-ra és elmélyítené az együttműködést Amerika és az 27 európai ország közt, mind gazdasági, mind pedig katonai téren. A legtöbben arra számítanak, hogy Magyarországgal szemben jóval ellenségesebb lesz Blinken és Biden is, mint Donald Trump vagy Pompeo, de azért ez még nincs kőbe vésve. A Közel-Keleten agresszívabb fellépést pártolt eddigi karrierje alatt az új külügyminiszter, több jel is arra mutat, hogy a Biden-kormány több háborús konfliktusba is beavatkozhat a régióban. Iránnal viszont békülékenyebbek lehetnek, mint Trump, Izrael kapcsán pedig nem engednek majd a progresszív lobbisták nyomásának. Kínával nem lesznek továbbra sem előzékenyek, de várhatóan vége szakad annak a vámháborúnak, melyet Donald Trump kezdeményezett. Nézzük, milyen stratégiát követne egyes külpolitikai kérdésekben Tony Blinken, az Egyesült Államok következő várható külügyminisztere.

Európa és Magyarország Vera Blinken, Antony Blinken magyar származású nevelőanyja (b), Joe Biden alelnök, Amerika következő várható elnöke (k) és Donald Blinken volt amerikai nagykövet Magyarországon (j), ahogy közösen vesznek részt egy gálaesten. Fotó: Getty Images Antony Blinkent, az Egyesült Államok következő várható külügyminiszterét több személyes szál is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés