Előfizetői tartalom

Hadat üzent Donald Trump a kínai techcégeknek - Folytatja Joe Biden a háborút?

Portfolio
Szabályos hadjáratot indított Donald Trump elnökségének második felében a kínai technológiai vállalatok ellen: cégek százait bénította meg korlátozásokkal vagy tiltotta ki egy az egyben az Egyesült Államokból. Súlyos pofonokat kapott a Huawei, a ZTE, a Tiktok és az SMIC is, Kína ellentámadása viszont eddig igencsak enerváltra sikerült. Joe Bidennek, az Egyesült Államok következő elnökének egyelőre esze ágában sincs feloldani a szankciókat, hosszabb távon viszont kompromisszumkészebbnek bizonyulhat, mint elődje.



Huawei, Tiktok és még sokan mások

Donald Trump elnök még a 2016-os választási kampánya során kezdte el támadni Kínát, mivel úgy látta, hogy az ázsiai ország számos területen unfair kereskedelmi és gazdasági előnyre tett szert az Egyesült Államokkal szemben. 2018-ban aztán tettlegességig fajult a dolog: Trump elnök több milliárd dollárnyi kínai árucikkre vetett ki büntetővámot, melyre Kína rövidesen hasonló intézkedésekkel válaszolt. Trump elnöksége alatt eddig az Egyesült Államok 550 milliárd dollárnyi kínai árura, a Kína 185 milliárd dollárnyi amerikai árura vetett ki büntetővámot.

A Kínával való „hidegháborúnak” van egy érdekes mellékszála is, ami a technológiai fronton zajlik és talán sokkal közvetlenebb és durvább, mint a vámokkal való dobálózás. Az Egyesült Államok Trump elnökségének második felében számos vállalatot teljes egészében ellehetetlenített az Egyesült Államokban való működéstől és jelentősen rontották a működési kilátásaikat a nemzetközi piacon is.

Az alapvető tézis az Egyesült Államok részéről az, hogy a kínai techcégek veszélyt jelentenek Amerika nemzetbiztonságára, hiszen Kína bármikor arra kötelezheti őket, hogy kémkedjenek a kínai szoftverek és hardverek felhasználói után. A cégek szinte minden esetben azzal védekeznek, hogy semmilyen adatot nem továbbítanak Kínába, de érvelésük nem hatotta meg az Egyesült Államokat.

A cikk tartalma:

  • Sorra verte szét a kínai techcégeket Amerika
  • Erőtlen a kínai ellencsapás
  • Folytatja a háborút Joe Biden?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés