Előfizetői tartalom

Hadat üzent Donald Trump a kínai techcégeknek - Folytatja Joe Biden a háborút?

Portfolio
Szabályos hadjáratot indított Donald Trump elnökségének második felében a kínai technológiai vállalatok ellen: cégek százait bénította meg korlátozásokkal vagy tiltotta ki egy az egyben az Egyesült Államokból. Súlyos pofonokat kapott a Huawei, a ZTE, a Tiktok és az SMIC is, Kína ellentámadása viszont eddig igencsak enerváltra sikerült. Joe Bidennek, az Egyesült Államok következő elnökének egyelőre esze ágában sincs feloldani a szankciókat, hosszabb távon viszont kompromisszumkészebbnek bizonyulhat, mint elődje.Huawei, Tiktok és még sokan mások

Donald Trump elnök még a 2016-os választási kampánya során kezdte el támadni Kínát, mivel úgy látta, hogy az ázsiai ország számos területen unfair kereskedelmi és gazdasági előnyre tett szert az Egyesült Államokkal szemben. 2018-ban aztán tettlegességig fajult a dolog: Trump elnök több milliárd dollárnyi kínai árucikkre vetett ki büntetővámot, melyre Kína rövidesen hasonló intézkedésekkel válaszolt. Trump elnöksége alatt eddig az Egyesült Államok 550 milliárd dollárnyi kínai árura, a Kína 185 milliárd dollárnyi amerikai árura vetett ki büntetővámot.

A Kínával való „hidegháborúnak” van egy érdekes mellékszála is, ami a technológiai fronton zajlik és talán sokkal közvetlenebb és durvább, mint a vámokkal való dobálózás. Az Egyesült Államok Trump elnökségének második felében számos vállalatot teljes egészében ellehetetlenített az Egyesült Államokban való működéstől és jelentősen rontották a működési kilátásaikat a nemzetközi piacon is.

Az alapvető tézis az Egyesült Államok részéről az, hogy a kínai techcégek veszélyt jelentenek Amerika nemzetbiztonságára, hiszen Kína bármikor arra kötelezheti őket, hogy kémkedjenek a kínai szoftverek és hardverek felhasználói után. A cégek szinte minden esetben azzal védekeznek, hogy semmilyen adatot nem továbbítanak Kínába, de érvelésük nem hatotta meg az Egyesült Államokat.

A cikk tartalma:

  • Sorra verte szét a kínai techcégeket Amerika
  • Erőtlen a kínai ellencsapás
  • Folytatja a háborút Joe Biden?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái