nemet
Globál

Ők lehetnek Merkel utódai: három nap múlva eldőlhet a kérdés

Portfolio
A legnagyobb német kormánypárt, a kereszténydemokrata CDU hétvégén elnököt választ. A három elnökjelölt elképzelései között nagyok az eltérések. A kérdés az: Angela Merkel eddigi irányvonalát viszi tovább a párt, vagy visszatér-e a konzervatív gyökerekhez. A párt vezetője minden bizonnyal egyben a CDU kancellár-jelöltje lesz az őszi parlamenti választásokon.

Hárman pályáznak a legnagyobb német kormánypárt, a CDU elnöki posztjára - aki nyer, azt alighanem a kancellár-jelölti posztra nevezi majd a párt, így ő lehet Angela Merkel utóda, a jelenlegi kancellár ugyanis nem vállal újabb ciklust. A párt január 16-án dönt a vezető személyéről. Merkelt 2005-ben választották meg kancellárnak, és drámai módon átalakította a pártot: egy kifejezetten konzervatív tömörülésből centrista pártot csinált. Ez sokaknak nem tetszett a párt konzervatív szárnyából.

A jelenlegi felmérések szerint Friedrich Merz vezet egy hajszállal, de a fő kérdés: merre akar menni a párt, és mennyi bátorsága van ahhoz, hogy megváltoztassák az eddigi irányt.

Merkel sikerét az adta, hogy felismerte a társadalom elvárásait, és olyan, nem konzervatív ügyeket is felkarolt, mint a nukleáris energiatermelés megszüntetése, az azonos neműek házassága, valamint a minimálbér bevezetése. Merkel 16 év után távozik, és a CNBC összeszedte, mit kell tudunk a potenciális jelöltekről:

  • Friedrich Merz: jelenleg neki van a legnagyobb esélye a győzelemre, a felmérések szerint ő a legnépszerűbb 29%-kal. Őt támogatja leginkább a párt konzervatív és piacpárti szárnya, a párt női tagjai viszont nyíltan nem támogatják. Merz azt ígéri, hogy a pártot újra konzervatív irányba vezeti majd, így hódítva el szavazókat a szélsőséges AfD-től. A BlackRock korábbi német vezetőjének erős beágyazottsága van a vállalati szférában, és jelentős tapasztalata a gazdasági életben. Ha ő lenne a párt kancellár-jelöltje, a liberálisokkal lépne szövetségre, így azonban nem lenne meg a koalíció többsége. A zöldekkel viszont kifejezetten rossz a viszonya.
  • Armin Laschet képviseli a kontinuitást: irányítása alatt a párt középen maradna, és folytatná a Merkel által kijelölt utat. Tapasztalt politikus, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, a legnépesebb német államé. Célja, hogy modernizálja a pártot, a fiatalok számára elfogadhatóbbá tegye, valamint jobban képviselné a nők érdekeit. Az egyik fontos szövetségese Jens Spahn egészségügyi miniszter, az egyik legfiatalabb vezető politikus az országban. Vezetése alatt a Jamaika-koalíciónak van a legnagyobb esélye: a CDU valószínűleg a zöldekkel és a liberálisokkal kormányozna együtt.
  • Norbert Röttgen: neki van a legkisebb esélye győzni a jelenlegi állás szerint, de fej-fej melletti küzdelemben nagy esélye lenne nyerni Laschettel szemben. A gyakorlott jogász jelenleg a német parlament képviselőházának külügyi bizottságát vezeti. Ő is modernizálná a pártot, de nagyobb hangsúlyt fektetne a környezetvédelemre, mert szerinte így lehetne több fiatal szavazót bevonzani. Győzelme esetén így ő is a zöldekkel lépne koalícióra.

Az utódlási kérdéseket bonyolítja, hogy nem minden kancellári posztra pályázó politikus indul az elnöki székért, illetve az elnökjelölteknek sem egyformán erősek a kancellári ambíciói. Mindenesetre az elnökválasztás eredménye és a következő hetek fejleményei világossá tehetik, ki vezetheti majd Európa legnagyobb gazdaságát.

Címlapkép: Getty Images

london brexit tower híd nagy-britannia
oltás vakcina
cubic houses, rotterdam, hollandia, kocka, lakás
koronavírus járvány sejt
teszt koronavírus
parlament budapest
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
koronavírus vakcina