TypeX_RCV
Globál

Lerántották a leplet a legújabb robottankról - Így néz majd ki a jövő harcjárműve

Megkezdte a Milrem Robotics a Type-X Robotharcjármű (RCV) tesztelését, melyről egy látványos videót is közzétett az észt vállalat. A többcélú fegyverplatform elsősorban felderítésre és tűztámogatásra lesz alkalmas; alapvetően távirányítással kezelik majd, de mesterséges intelligenciával is felszerelik, amely a navigációban segít majd.

A harcjárművek automatizálása világszerte forró téma, hiszen jelentősen csökkentheti a hadviselés emberi szükségletét az, ha a frontvonaltól távolról, akár egyszerre több járművet képes egy-egy kezelő irányítani. Jelenleg egy átlagos páncélozott, fegyverrel felszerelt katonai jármű kezeléséhez 2-4 fős személyzet szükséges, a járműtestben ráadásul folyamatosan kitettek a kezelők lehetséges ellenséges tűznek. 

Az Egyesült Államokban több robotjármű kifejlesztésére irányuló fejlesztés is folyik jelenleg, ilyen például az OMFV-program, melynek célja a Bradley gyalogsági harcjárművek robotizált működésre is alkalmas utódjának létrehozása:

Oroszország Uran-9-es UCGV-je (személyzet nélküli szárazföldi harcjármű) már éles bevetésen is volt Szíriában, ahonnan vegyes értékelések érkeztek a jármű teljesítményéről.

Magyarországon is folynak ilyen irányultságú projektek. A napokban jelentette be a Széchenyi István Egyetem, hogy a Gamma Zrt-vel közösen egy kerekes önjáró katonai terepjáró fejlesztésébe vágnak bele.

Ezen kívül hamarosan elkezdődik majd a Rheinmetall és a magyar kormány kollaborációjában egy nagyobb, 6x6-os vagy 8x8-as következő generációs katonai jármű fejlesztésére is, ahol nagy valószínűséggel szintén sor kerül majd az önvezető képesség kialakításának vizsgálatára.

Az észt Milrem Robotics által fejlesztett harcjármű-típus eddig ismert paramétereiről a New Atlas írt. A Type-X névre hallgató fejlesztés egy 12 tonnás, lánctalpas katonai jármű létrehozására irányul, hasznos terhelése 4,1 tonna. Ezzel szemben egy M1 Abrams általános harckocsi 71 tonnát nyom, a Type-X tehát lényegesen könnyebb és kisebb lenne, így akár egy közepes katonai szállítógéppel is hordozható, bevethető lenne. Elvi síkon tehát lehetséges az, hogy a repülőről egyszerűen ledobják a járművet a harcmezőre, mely után azonnal nekiállhat annak, hogy tűztámogatást biztosítson a fronton harcoló alakulatoknak.

A Type-X Teljes mértékben moduláris kialakítású, vagyis a küldetés típusától függően el lehet látni többféle fegyverzettel és egyéb felszerelési elemekkel. Felszerelhető többek közt 30 milliméteres vagy 50 milliméteres gépágyúval, illetve olyan irányított páncéltörő rakétarendszerekkel, mint a Spike vagy a Javelin. A harcjármű elsődleges feladata a felderítés és a tűztámogatás lesz. Elsősorban nagyobb harcjárművek (pl. harckocsik, gyalogsági harcjárművek) támogatására tervezték gyalogosok és páncélozott célpontok elleni harcban.

Szintén érdekes újdonság, hogy a harcjárműnek lesz egy olyan változata is, amely öngyilkos drónokkal (loitering munition) van felszerelve. Ezek a fegyverrendszerek úgy működnek, hogy az indító kilő egy robbanószerrel felszerelt drónt / okosbombát, az pedig felkutatja a célpontot és becsapódik, aktiválva ezzel a testbe szerelt robbanóanyagot. Erre a fegyverrendszerre az angol loitering munition (szó szerint: csavargó hadianyag) kifejezés azért találóbb kifejezés, mert a kilőtt drón képes akár órákon át röpülni, mire felkutatja és megsemmisíti célpontját. 

A Type-X lelkét egy komplex számítógépes rendszer adja. A testbe épített kamerarendszer zord időjárási és nehézkes látási viszonyok közt is képes 360-fokos látóteret biztosítani a távoli eléréssel dolgozó kezelőnek, aki így egyes harctéri szituációkra képes azonnal reagálni. Mesterséges intelligencia is támogatja a kezelőt, így képes a harcjárműnek többek közt parancsot adni arra, hogy navigáljon önállóan egy kijelölt koordinátához, vagy kövessen egy másik járművet. A gépet felszerelték sérülés-felismerő rendszerrel is, így a kezelő folyamatosan nyomon követheti a Type-X hadrafoghatósági állapotát.

A jármű toronnyal még nem felszerelt testének bemutatóját itt lehet megnézni:

Rendszeresítésről egyelőre még nincs szó, hiszen a Milrem technológiája még igencsak korai szakaszban van, ettől függetlenül a Type-X jó előképet adhat arról, hogy milyen lesz egy következő generációs katonai jármű. Ha egyszer kész lesz, az észt gyártó várhatóan az amerikai és európai piacot egyaránt megcélozza majd termékével. 

Címlapkép: Milrem Robotics via Wikimedia Commons.

bear
covid kórház koronavírus járvány
kórház
repulogep_dzsungel_klima

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog S&P500, te drága

A P/E ráta a részvények árazottságának egyik legismertebb mérőszáma. Azt mutatja meg, hogy a jelenlegi vállalati...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
teherhajo