ford chip
Globál

Globális chiphiány: bezárta németországi gyárát a Ford

MTI
Portfolio
A félvezetők növekvő hiánya miatt, illetve a járművek iránti gyenge kereslet hatására a Ford amerikai autógyártó vállalat egy hónapra leállította a termelést egyik németországi gyárában, egy indiai üzemben pedig egy héttel meghosszabbította a háromnapos munkaszünetet.

Az amerikai vállalat hétfőn közölte, hogy a saarlouis-i üzem, ahol az Európában legnépszerűbb Ford-modellt, a Focust gyártják, február 19-ig zárva marad. Az üzem mintegy ötezer munkavállalót foglalkoztat. A Ford egyik szóvivője a CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint úgy fogalmazott, szoros figyelemmel kísérik a helyzetet, és kiigazítják a gyártási ütemterveket, hogy minimalizálják a munkavállalókra, a beszállítókra, a vevőkre és a kereskedőkre gyakorolt hatást Európa szerte.

Hozzátette, hogy a vállalat jelenleg nem tervez hasonló lépést más európai létesítményeiben.

Az indiai Csennai városban működő gyár január 14-én állt le három napra a tamil újév kezdetét jelző hindu ünnep (pongal) miatt. Itt egy héttel, január 24-ig hosszabbította meg a Ford a gyártás szüneteltetését.

A globálisan tapasztalható csiphiány miatt a Ford a múlt héten kénytelen volt felfüggeszteni a termelést a Kentucky államban lévő Lousville városban is a városi terepjárókat gyártó üzemében.

Több autógyártó, köztük a Volkswagen, a Daimler, a Fiat Chrysler, a Toyota, a Nissan és a Honda már figyelmeztetett a közelmúltban, hogy problémákat okozhat a gyártásban, hogy hiány alakult ki a számos alkalmazásban, például a vezetést segítő rendszerekhez vagy éppen a navigációs vezérléshez használt csipekből.

Az Audi német luxusautó-gyártó már bejelentette, hogy tízezer munkavállaló esetében rövidített munkaidőt rendelt el az elektronikai alkatrészek hiánya miatt. Az intézkedés alapvetően németországi és mexikói gyárakat érint.

A félvezetők ellátásában azért jelentkeznek fennakadások, mert a koronavírus-járvány hatására rengetegen maradtak otthon, amelynek köszönhetően jelentősen megnőtt az igény a szórakoztató elektronikai eszközök iránt. A chipgyártó vállalatok egy része pedig ráállt a megnövekedett kereslet kiszolgálására, mert az autóipar irányából csökkenő keresletet tapasztalt, az ismét lendületbe jött autóipari termelés viszont emiatt kifogyott az alkatrészekből.

A Bloomberg összefoglaló anyagában arra is felhívta a figyelmet, hogy a chip-gyártók azért is favorizálják a szórakoztató elektronikai eszközök gyártóit, mert sokkal nagyobb megrendeléseket biztosítanak számukra. Példaként az okostelefonok piacát emelték ki, ahol éves szinten több, mint egymilliárd új eszközbe kerülnek félvezetők, míg az autóipar durván 80 millió járművet állít elő.

A globális chiphiány természetesen kihat a magyarországi termelésre is. Elsőként a kecskeméti Mercedes-Benz gyár jelezte, hogy  a december 18-án kezdődött ideiglenes leállás után ugyan vasárnap újraindul a gyártás Kecskeméten, de szerdától ismét szünetelni fog a termelés.  Győrben az Audi a motorgyártásnál csökkentett termelést, az autógyártásban pedig egyműszakos munkarendet vezet be. Az esztergomi Suzuki-gyár termelésére viszont egyelőre nincs hatással a chip-hiány.

Címlapkép forrása: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
feher haz washington donald trump koronavirus
Párizs
ausztria_hegy
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
vakcina választás vakcina
GettyImages-1231240588

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
mario draghi eu joe biden