ffp2 maszk maszkviselés koronavírus járvány
Globál

A maszk, ami megöli a koronavírust is

MTI
Portfolio
A koronavírus ellen is hatékony vírusölő egészségügyi maszkot fejlesztett ki egy francia cég, amely néhány hónapon belül piacra kerülhet - jelentette szerdán a France2 köztévé.

Az FFP2 típusú egészségügyi védőmaszk legjelentősebb francia gyártója, az elsősorban a hadsereg és a nukleáris ágazat védőfelszereléseit gyártó Paul Boyé Technologies a nozokomiális fertőzések és a vegyi fegyverek elleni küzdelem innovációjának köszönheti a találmányt.    

A délnyugati-franciaországi Toulouse közelében, Labarthe-sur-Leze településen található üzemben egy évvel ezelőtt már hónapok óta állt a termelés, miután a francia állam 2020 márciusa előtt nem újította meg a hazai maszkkészletet.

A vállalat ekkor döntött úgy, hogy mintegy száz kutató közreműködésével egy vírusölő maszk kifejlesztésébe fog.

A Biox nevet viselő maszk teljesen úgy néz ki, mint egy FFP2 típusú egészségügyi védőmaszk. A különbség annyi, hogy nem egyszerűen megakadályozza a vírustartalmú cseppek átjutását, hanem egy olyan biocid anyagot is tartalmaz, amely négy órán belül minden vírust és baktériumot megsemmisít.    

"A maszk fertőtlenít. Egy olyan maszk helyett, amely továbbadhatja a vírust, amikor megérintjük, ez tiszta marad. Megsemmisíti a saját vírusát" - mondta Jacques Boyé, a vállalat igazgatója.    

A maszk rétegei között található biocid termék összetétele szigorúan titkos. Azt viszont tudni lehet, hogy a fejlesztés jóval a koronavírus-járvány előtt, már öt évvel ezelőtt megkezdődött.  

A cég Youtube-oldalán meg is jelent szerdán egy friss bemutató videó francia nyelven:

"Eredetileg olyan terméket terveztünk, amellyel a kórházi nozokomiális fertőzések ellen lehet küzdeni. Aztán tovább folytattuk a kutatásokat katonai területen is, a biológiai fenyegetések elleni védelemhez. Kiderült, hogy a baktériumokat és vírusokat is meg tudjuk ölni.

Teszteltük a koronavírust is, és nagyon jók az eredmények

- hangsúlyozta a cégvezető.    

A vírusölő maszk féléven belül kerülhet forgalomba. Már csak azt kell ellenőrizni, hogy tényleg veszélytelen-e. "Bizonyosak akarunk abban lenni, hogy nem okoz allergiát vagy kiütéseket" - mondta Jacques Boyé, aki szerint a Biox valamivel drágább lesz, mint a hagyományos maszkok, de hosszabb ideig is lehet majd használni.

Címlapképünk illusztráció. Forrás: MTI/EPA pool/Sascha Steinbach

fedusa_shutter
joe biden
varadijozsefwizzair
vakcina_vilag_oltas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
joe biden