fehérorosz zászló
Globál

Fehérorosz válság: Lukasenka békülne az ellenzékkel

MTI
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő csütörtökön bejelentette, hogy kész meghívni az ellenzéket a fehérorosz össznépi gyűlésre - közölte a BelTa helyi hírügynökség.

Mint mondta, az össznépi gyűlés küldötteit már megválasztották, de meghívják az ország nevében szót kérő politikai ellenzék képviselőit is, mert "nincs mit rejtegetniük". Lukasenka szerint az ellenzék bojkottja és bírálatai ellenére az össznépi gyűlés mindig is a párbeszéd színtere és az égető problémák megoldásának hatékony eszköze volt.

Fehéroroszországban 2021. február 11-12-én tartják a hatodik össznépi gyűlést mintegy 2700 résztvevővel. Ezt a gyűlést ötévenként hívják össze, hogy politikai és gazdasági kérdésekben döntéseket hozzon. Rendszerint a rezsim és társadalmi szervezetek, állami vállalatok képviselői vesznek részt rajta.

Korábban Lukasenka az augusztus 9-i elnökválasztáshoz kapcsolódó tiltakozások nyomán szükségesnek nevezte a fehérorosz alkotmány megváltoztatását, megjegyezve, hogy kész osztozni az elnöki jogkörökön más hatalmi ágakkal. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a tervezett össznépi gyűlésnek jelentős szerepe lesz az ország jövőjének megvitatásában. Lukasenka egyben kijelentette, hogy az össznépi gyűlés nem fog alkotmánymódosításról határozatot hozni, mivel annak sorsáról népszavazáson fognak dönteni.

A fehérorosz parlament alsóháza október elején már elkezdte a javaslatok befogadását az alkotmány módosításához. Az ellenzék azonban elzárkózott attól, hogy megvitassa ezt a kormányzattal. Helyette továbbra is új elnökválasztást követel, mert az augusztusi választást szerinte a hatalom elcsalta.

Címlapkép: Getty Images

egészségügy doktor orvos kórház
tizezer forint bankjegy
építkezés családi ház

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Milyen időtávon érdemes őket használni? Milyen főbb formációkat javasolt figyelni és ezek mit jelentenek? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
bled_szlovenia