Előfizetői tartalom

Parányi alkatrész szabhat gátat Kína nagyratörő terveinek - Peking most túl magasra rakta a lécet?

A technológiai önellátás elérése lett a központi eleme Kína új ötéves tervének, amelynek végső változatát márciusban hagyja jóvá a kínai parlament. A technológiai függetlenséget különösen a félvezetők piacán szeretné biztosítani Peking, miután Washington a kereskedelmi háború részeként blokkolja a kínai cégek hozzáférését az amerikai chipipar technológiáihoz. Szakértők szerint kétséges, hogy az igen mélyen integrált globális ellátási lánccal jellemezhető félvezetőiparban képes lehet-e bármely ország az önellátásra. Kína a világ legnagyobb chipimportőreként jelenleg évente még mintegy 300 milliárd dollár értékben importál félvezetőket. A SMIC kínai chipgyártó pedig 4-5 éves technológiai lemaradásban van a bérgyártási piacot uraló tajvani cégtől.

A kínai parlament márciusi ülésszakán jóváhagyásra kerülő 14. ötéves terv a 2025-ig tartó időszak kiemelten fontos területeként kezeli a technológiai fejlesztés kérdését. Ennek részeként Peking deklarált célja, hogy a XXI. századi geopolitikai versengés egyik fő területén, a félvezetők, chipek piacán önellátást érjen el. Ezek az eszközök a digitalizált gazdaságban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés