Előfizetői tartalom

Hatalmas befolyásra tesz szert a vakcináival Oroszország és Kína, a nyugat széttárja a karjait

Palkovics Máté
A koronavírus-járvány az utóbbi hónapokban jelentős hatást gyakorolt az országok közötti diplomáciai kapcsolatokra. Mivel a nyugati országok többsége első körben saját lakosságának beoltására koncentrál, jelentős igény alakult ki a vakcinák iránt a fejlődő országok részéről. Erre válaszul több keleti ország, köztük Kína, Oroszország és India is nagymértékű vakcinaexportba kezdett. Egyesek attól tartanak azonban, hogy ez nem pusztán önzetlen segítségnyújtás, hanem sokkal inkább szolgál az adott országok globális pozíciójának erősítésére és befolyásuk növelésére.

Bár a járvány visszaszorítása érdekében a koronavírus elleni oltások már hónapok óta zajlanak a világ több országában, ez valójában főként a csak a fejlettebb államokra igaz. Tekintve, hogy a tehetősebb országok nagyobb mennyiségben tudtak vásárolni az elérhető vakcinákból, több fejlődő országba még mindig nem jutott el az oltóanyag. A probléma megoldására...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái