iran eromu
Globál

Irán nukleáris terrormerénylet elkövetésével vádolja Izraelt

Portfolio
Irán nukleáris terrorista merényletként írta le a natanzi urándúsítóban vasárnap történt meghibásodást. A mostani események várhatóan tovább élezik a feszültséget a térségben, miközben Irán és több nagyhatalom Bécsben éppen a 2015-ös atomalku feltámasztásáról tárgyal – írja a CBS.

Bár részleteket nem tudni arról, hogy mi történt pontosan az erőműben vasárnap, valószínűleg urándúsítót árammal ellátó hálózati rendszer hibásodott meg és ez okozhatta az áramkimaradást.

Ugyan ezidáig senki sem vállalta a felelősséget az akcióért, az iráni hatóságok szinte rögtön Izraelt gyanították a történek mögött, amely szerintük kibertámadást hajtott végre az urándúsító ellen.

Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője vasárnap ki is jelentette, hogy terrorcselekmény következtében történt üzemzavar aznap a natanzi urándúsítóban, egyúttal ígéretet tett arra, hogy Irán komolyan fejleszteni fogja nukleáris potenciálját, miközben azon is dolgozni fognak, hogy az országra éppen az atomprogramja miatt kivetett szankciók mielőbb feloldásra kerüljenek.

Irán fenntartja magának a jogot, hogy fellépjen az elkövetőkkel és azokkal szemben, akik részt vettek a terrorista akcióban

- nyilatkozta Szálehi.

Az MTI értesülése szerint Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter az iráni állami televízióban le is szögezte, hogy bosszút fognak állni. Azt is elmondta, szerinte Izrael azért követte el a támadást, hogy megakadályozza Teheránt abban, hogy elérje az Iránra kirótt szankciók feloldását. Rámutatott arra, hogy Izrael korábban leszögezte, ragaszkodik az Irán ellen hozott büntetőintézkedések fenntartásához. Fontos megjegyezni azonban, hogy a vonatkozó szankciók abban az esetben kerülnek biztosan megszüntetésre, ha Iránnak egyáltalán nem lennének nukleáris létesítményei.

Izrael hivatalosan még nem kommentálta az esetet, viszont vasárnap az izraeli közszolgálati rádió meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az izraeli külföldi hírszerző ügynökség, a Moszad hajtott végre kibertámadást az urándúsító ellen. Emellett Benjámin Netanjahu, izraeli miniszterelnök Benny Gantz védelmi miniszter és Aviv Kocsávi vezérkari főnök társaságában még vasárnap úgy nyilatkozott, hogy iráni fegyverkezés elleni fellépés kiemelten fontos feladat.

Nem ez lenne az első példa támadásra a natanzi urándúsítóval szemben. Tavaly júliusban például tűz ütött ki a létesítményben, amelynek következtében annak egyik épülete le is égett. 2010-ben pedig a Stuxnet nevű számítógépes vírus okozott meghibásodást, amely mögött többen az Egyesült Államokat és Izraelt sejtették.

Címlapkép forrása: Majid Saeedi/Getty Images

bét
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
challenger 2