észak koreai rakéta
Globál

Észak-Koreának már 2017-ben több tucat atomfegyvere lehetett

MTI
Észak-Korea tovább fejleszti nukleáris arzenálját, ezért "nagyon komolyan meg kell fontolni" nukleáris fegyverek dél-koreai vagy Dél-Koreához közeli telepítését - állapítja meg kedden kiadott közös jelentésében egy dél-koreai és egy amerikai elemzőintézet.

Különböző számítások szerint Észak-Koreának 2027-re már akár 242 atomfegyvere és többtucatnyi interkontinentális ballisztikus rakétája lehet - állítja a dél-koreai Asan Politikatudományi Intézet és az amerikai Rand Corporation. Megállapításukat az amerikai hírszerzés arra vonatkozó becsléseire alapozzák, hogy Észak-Korea mennyi hasadóanyagot állíthatott már elő, de figyelembe vettek egyéb elemzéseket is.

Szerintük komolyan fontolóra kell venni taktikai fegyverek telepítését Dél-Koreába, hogy elrettentsék Phenjant az esetleges atomtámadástól.

A kutatók más intézkedések fontosságát is felvetették, ezeket azonban a jelentésben nem részletezik.

A jelentés nyilvánosságra hozatala előtt nem sokkal észleltek aggasztó tevékenységet Észak-Korea keleti parti hajógyáránál, ahol értesülések szerint tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták tesztje folyik. Megjelent egy ENSZ-jelentés is, miszerint Phenjan nem hagyott fel nukleáris és rakétaprogramjának fejlesztésével.

Észak-Koreának 2017-ben már 30-60 nukleáris fegyvere lehetett, amelyhez tavaly hozzáadódott egy vagy két további plutóniumfegyver, és 2027-ig évi 12-18 újabb fegyver előállításával lehet számolni - olvasható a két kutatóintézet jelentésében, amely azonban hozzáteszi, hogy becsléseiben nagy a bizonytalanság több tényező miatt.

A fenyegetés elhárítására az intézetek azt javasolják Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak, hogy számoljanak amerikai stratégiai atomfegyverek észak-koreai célokra állításával és atomtöltettel felszerelt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták dél-koreai vagy Dél-Koreához közeli telepítésével, illetve taktikai atomfegyverek ottani állomásoztatásával.

olimpia zaszlo shutter-20170801
GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
olimpia zaszlo shutter-20170801