covid vilag koronavirus
Globál

Koronavírus: záporoznak a hírek a vakcinákról, itthon felemásan nyitja az iskolákat a kormány

Portfolio
Emelkedő szakaszban van a járványgörbe a világon, az új esetek száma az előző 7 napátlagában közelíti a 650 ezret, a mozgóátlag a januári csúcs idején 780 ezren állt, így ettől még messze vagyunk, de egyértelműen emelkedő szakaszban van a járvány a világon. A több új eset több vírusvariáns megjelenésére ad lehetőséget, így különösen aggasztó a helyzet, hiszen számos országban még nagyon alacsony az átoltottság. Érkeztek jó hírek is: a Pfizer felpörgeti a vakcinagyártást, a Moderna pedig azt állítja, hogy vakcinája hat hónap után is véd a mutáns vírusokkal szemben is.

Rangos tudományos folyóirat címoldalán közölte a Semmelweis Egyetem kutatóinak publikációját

Egy rangos tudományos folyóirat, a Nano Letters közölte címoldalán a Semmelweis Egyetem kutatóinak publikációját az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetének vizsgálatáról.

Kellermayer Miklós, az egyetem általános orvostudományi karának dékánja az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorban elmondta: kutatásaikat múlt év nyarán kezdték meg és először nekik sikerült megvizsgálniuk az aktív koronavírus szerkezetét egy atomi erőmikroszkóp segítségével.Egy hegyes tűvel tapogatták le a vírus felületét, amelyen 61 tüskefehérjét számoltak meg.Következtetéseik között szerepel, hogy a tüskefehérjék mozgékonysága segíti a gazdatesthez kapcsolódást, a vírus rugalmassága pedig nagy ellenálló képességet biztosít számára - foglalta össze a dékán. (MTI)

Spanyolország fenntartja, hogy augusztus végére 70 százalékos lesz az átoltottság

Spanyolország továbbra is fenntartja célkitűzését, hogy augusztus végére eléri a 70 százalékot a lakosság koronavírus elleni átoltottsága - hangsúlyozta Carolina Darias egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A tárcavezető azután nyilatkozott erről, hogy más európai országokhoz hasonlóan a nap folyamán Spanyolországba  is megérkezett a Johnson & Johnson (J&J) koronavírus elleni vakcinája, ám a leszállított 146 ezer adaggal mégsem kezdik meg az oltást.

A spanyol kormány kivárja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálati eredményeit, miután ennél az oltóanyagnál is hasonló vérrögképződéses eseteket jelentettek, mint az AstraZeneca készítménye esetében.

Carolina Darias szerint amennyiben az EMA a brit-svéd vakcinához hasonló állásfoglalást tesz közzé az amerikai oltóanyagról is, akkor azonnal szétosztják a tartományok között a vakcinákat, és a 70-79 év közöttiek beoltására használják fel.

Bejelentette: Spanyolország ebben a negyedévben az eddig tervezettnél 4-5 millió adaggal több védőoltást kap a Pfizer/BioNTech vakcinájából az Európai Bizottság legújabb megállapodásának köszönhetően.

A miniszter ismertetése szerint továbbra is lassan, de fokozatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés terjedése. A járványügyi helyzet viszont nem egységes, hét tartományban és a két észak-afrikai autonóm városban az országos átlag feletti a fertőzöttek aránya.

Az elmúlt egy napban több mint ötezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a regisztrált esetszám meghaladta a tízezret. A halálos áldozatok száma 265 volt az utóbbi egy hétben, a járvány kezdete óta 76 756 ember hunyt el.

Carolina Darias szerint aggodalomra ad okot egyes tartományokban az intenzív osztályokon kezelt Covid-betegek aránya is. Míg az országos átlag 21,56 százalék, addig Madridban 41, Katalóniában 38, La Riojában pedig 37 százalékos az intenzív ellátás igénybevétele.

Spanyolország eddig 13,59 millió adag vakcinát kapott, mindkét dózist 3,18 millió embernek adták be, ami a beoltandó felnőtt lakosság 7,8 százalékát, illetve a teljes lakosság 6,7 százalékát jelenti. (MTI)

Koronavírus: megjöttek a friss szennyvízadatok, de Debrecent lehagyták a térképről

A 14. héten a szennyvízminták átlagos SARS-CoV-2 koncentrációja országosan továbbra is magas szinten ingadozik, az elmúlt öt hét összesített tendenciája alapján azonban enyhén csökken - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdai közleményében.

Tovább a cikkhez

Felemás intézménynyitás: pont azoknak kell menni hétfőtől, akiknél a legnehezebb a távolságtartás

Részsikernek tekinti a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke azt, hogy a kormány korábbi terveivel ellentétben mégsem nyitják meg a felsőtagozaton az iskolákat hétfőtől, de közben aggasztónak tartja azt, hogy pont annak a két korosztálynak (óvodások, alsósok) kell továbbra is menniük közösségbe, akiknél a legnehezebb a távolságtartás.

Tovább a cikkhez

Röst Gergely matematikus: Nem igaz, hogy nem halálosabb a brit variáns

Félreértésén alapultak azok a tegnapi sajtóhírek, amelyek szerint csupán fertőzőképesebb, de nem halálosabb a koronavírus brit variánsa - írja a KOVIDők tudományos Facebook-oldalon megjelent bejegyzésében Röst Gergely matematikus. A Járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoport vezetője szerint a Lancet folyóiratban megjelent kutatás eredményeiből nem következik az az állítás, ami a hazai sajtóban kedden végigfutott.

Tovább a cikkhez

Aggasztó felfedezés: a brazil vírusmutáció hatékonyabban kerülheti ki az antitesteket

Az antitesteket hatékonyabban elkerülő formában mutálódhat a koronavírus Brazíliában felfedezett variánsa, amely kapcsán a brazil kutatás egyik szerzője azt mondta: "Ez különösen aggasztó, mert a vírus evolúciója folyamatosan gyorsul".

Tovább a cikkhez

Koronavírus: elkezdték vizsgálni, hogy mi van, ha másfajta vakcinát kapnak másodszorra az emberek

Kiterjedt vizsgálat kezdődik Nagy-Britanniában az Oxfordi Egyetem tudósainak irányításával annak kiderítésére, hogy nem nyújtanak-e még jobb védettséget a koronavírus elleni oltóanyagok, ha az első és a második dózishoz két különböző vakcinát használnak.

Tovább a cikkhez

Belgiumban "óvatos" lazításokat vezetnek be a jövő héttől

Belgiumban szerdán a járvány visszaszorítását célzó korlátozó intézkedések jövő héttel kezdődő "óvatos" lazítása mellett döntött a kormány és a járványügyi konzultációs bizottság.

A határozat értelmében a mintegy három hétig tartó lezárás után, hétfőtől újranyithatnak az iskolák, de a középfokú oktatási intézmények második ás harmadik osztályos tanulói csak félidős távoktatásban folytathatják a tanulmányaikat. Ugyancsak hétfőtől megszűnik a nem elengedhetetlen célból történő beutazások tilalma, azonban az úgynevezett "vörös zónákból" érkezőknek 14 napos karantént és kétszeres tesztelést ír elő a belga kormány. Alexander de Croo belga miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a korlátozás eltörlése ellenére sem ajánlja az "utazgatásokat".

Április utolsó hetében ismét megnyithatják kapuikat a nem alapvető árucikkeket kínáló boltok. A kozmetikus, fodrász, masszázs- és tetoválószalonok is újra fogadhatnak vendégeket.

A kormány úgy tervezi, hogy május első hetében kinyithassanak a vendéglátó egységek kültéri teraszai, a vidámparkok és a piacok. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, ezt követően sor kerülhet a nagyobb lélegzetű sport- és kulturális események megtartására is.

A 11 és fél milliós lélekszámú Belgiumban az új fertőzéses esetek száma, az elmúlt hét napon 19 százalékkal csökkent. Naponta átlagosan 3422 megbetegedést regisztráltak. Enyhén, 7 százalékkal csökkent a kórházi felvételek száma is, azonban a járvány okozta elhalálozási arány, 24 százalékkal nőtt az elmúlt héten. Az országban 5,49 százalékos az átoltottsági arány. (MTI)

Svájcban lazítanak a korlátozásokon a fertőzöttek számának növekedése ellenére

Svájcban lazítanak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon április 19-ével - közölte szerdán a berni kormány annak ellenére, hogy a fertőzöttek száma továbbra is növekszik az alpesi országban.

Hétfőtől - egészségügyi óvintézkedések betartása mellett - újranyithatnak az éttermek teraszai, a mozik, állatkertek, botanikus kertek és az edzőtermek. A teraszokon például maszkot kell viselni, amelyet az étkezés idejére levehetnek a vendégek.

A szabadban legfeljebb száz, beltéren pedig maximum ötven résztvevővel engedélyezik a rendezvényeket.

A színházak és koncerttermek legfeljebb egyharmados telítettséggel fogadhatnak nézőket. Az egyetemek pedig visszaállhatnak a tantermi oktatásra.

Az esetszám növekszik, de már nem olyan erősen

- mondta Alain Berset svájci egészségügyi miniszter. A kormány ezért kész egy kicsivel nagyobb kockázatot vállalni - fogalmazott a tárcavezető.

A lazításokat már napok óta sürgették a vállalkozásokat tömörítő szervezetek. A kormány növekvő esetszám ellenére engedett a követeléseknek. Az utóbbi két hétben átlagosan 303 fertőzött jutott százezer főre. Eddig a lakosság nagyjából nyolc százalékát immunizálták.

A 8,6 millió lakosú alpesi országban a járvány kitörése óta 627 968 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 485-en hunytak el a kórban. (MTI)

Az Európa Tanács az emberi jogok védelmére figyelmeztetett az oltási igazolványokkal kapcsolatban

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára szerdán, a tagországoknak küldött útmutatásában az emberi jogok védelmére, a vonatkozó nemzetközi normák betartására figyelmeztetett a koronavírus elleni beoltottságot igazoló, bevezetni kívánt igazolványokkal kapcsolatban, illetve a járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések feloldása idején.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagot számláló szervezet főtitkára a dokumentumban egyebek mellett az oltások egyenlő alkalmazásának fontosságát hangsúlyozta annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott, szabadságjogok korlátozásával járó intézkedések fokozatosan feloldhatók legyenek, amikor azt a járványügyi helyzet megengedi.

Kiemelte, a külföldi utazások megkönnyítését is szolgáló, bevezetni tervezet oltási igazolványok esetében különös figyelmet kell fordítani a személyes adatok védelmére, és intézkedéseket kell hozni a hamisítás megelőzésére. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a beoltottságot vagy immunitást igazoló tanúsítványokban rögzített adatok nem orvosi célú felhasználása, vagy az azokhoz való esetleges hozzáférés kérdéseket vet fel az emberi jogok tiszteletben tartásával kapcsolatban. A körülményt rendkívüli körültekintéssel kell mérlegelni az oltási igazolványok bevezetésével kapcsolatban - emelte ki.

Az Európa Tanács minden rendelkezésére álló eszközzel és szakértelemmel kész segítséget nyújtani a tagállamoknak annak biztosítására, hogy a koronavírus okozta válság ne sértse a közös értékeket és elveket - tette hozzá az Európa Tanács főtitkára. (MTI)

Olaszországban több régióban elfogyott a vakcinatartalék

Olaszország több tartományában is lassították vagy felfüggesztették a koronavírus elleni oltást a vakcinahiány miatt szerdától, miközben a gazdasági élet az ország minél gyorsabb újranyitását sürgeti.

Szardínián több oltóállomás bezárt, az északkeleti Velence város térsége és Nápoly is részben lassította, részben felfüggesztette a vakcinázást, miután elfogyott az oltóanyagtartalék. Máshol csak a második dózist adják be, amíg nem érkezik újabb szállítmány.

Az egészségügyi hatóságok korábbi bejelentése szerint április végéig több mint négymillió adag vakcinát vártak, de egyelőre 175 ezer dózis AstraZeneca-oltás érkezett, valamint 184 ezer dózis Johson & Johnson-védőoltás. Utóbbi szállítmány jelenleg egy Róma közeli légitámaszponton várakozik, amíg az Aifa olasz gyógyszerügynökség nem dönt a vakcina használatáról.

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) kedden ajánlást adott ki, amely elővigyázatosságból a Johson & Johnson-vakcina használata felfüggesztését tanácsolta. Az Aifa nem hivatalos információi szerint a vakcinát hatvan év felett ajánlhatnák, hasonlóképpen az AstraZeneca-oltáshoz.

A sajtó szerint a vakcinák miatti bizonytalanság és az oltóanyag hiánya "megbénította" az eddig is lassú oltási programot. Francesco Paolo Figliuolo tábornok, járványbiztos azzal a bejelentéssel igyekezett nyugtatni a közvéleményt, hogy hónap végéig sikerül beoltani a vakcinázásra jelentkezett nyolcvan év felettieket. Hozzátette, hogy június végéig csaknem hétmillió dózis érkezik a Pfizer/BioNTech-oltóanyagból.

A római kormány április 8-án elrendelte a korosztály szerinti oltást, mely szerint először a nyolcvan év felettieket, majd a hetvenes éveikben járókat, utánuk a hatvanasokat kell beoltani, és így tovább. Az akadozó vakcinaszállítmányok miatt azonban az egészségügyi hatóságok most a térségek járványhelyzete szerint akarják szétosztani a rendelkezésre álló oltóanyagot. A kórházak telítettsége csökkenésnek indult, de a halottak száma szerdán továbbra is magas, 469 volt, így 115 ezer fölé emelkedett a halottak száma. A regisztrált fertőzötteké meghaladta a 3,8 milliót.

December vége óta 13,7 millió olasz kapott védőoltást. A második dózisban is részesültek száma szerdán lépte át a négymilliót.

A gazdasági élet képviselői pontos dátumot sürgetnek az ágazatok újraindítására. Roberto Speranza egészségügyi miniszter májusban ígért nyitást, valószínűleg a május elsejei ünnep után.

A tárcavezető bejelentette, hogy hatmillió eurót szánnak a biztonsági intézkedésekre a római Olimpiai Stadionban, ahol nézők előtt rendezik meg a nyári labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit.

A kulturális miniszter úgy reagált, reméli, hogy addigra már a mozik és színházak is fogadhatnak közönséget. (MTI)

Lettország átvenné a Dánia által elvetett AstraZeneca-oltóanyagot

Lettország kész átvenni a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagkészletét, amelynek felhasználásáról Dánia korábban lemondott - közölte Daniels Pavluts lett egészségügyi miniszter szerdán.

Kapcsolatba lépünk Dániával, hogy kiderítsük, benyújthatnánk-e igényünket erre a készletre

- írta Twitter-oldalán Pavluts.

Dániában - az Európai Unió tagállamai közül elsőként - teljesen leállították az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának használatát, az erről szóló döntést szerdán jelentette be Soren Brostrom, a dán egészségügyi hatóság igazgatója.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előző héten megállapította, hogy lehetséges az összefüggés az oltóanyag és a korábban jelzett nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, a vakcina előnyei azonban - mint hangsúlyozták - továbbra is messze felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Dánia az első európai ország, ahol teljesen leállították a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának használatát, s ott függesztették fel is azt elsőként a kontinensen, még március 11-én. Lettország egyébként március 15-én függesztette fel óvintézkedésként a készítmény használatát.

Európa többi országában, ahol felfüggesztették a készítmény alkalmazását, azóta újraindították az oltásokat, csak bizonyos korcsoportokban korlátozták a használatát.

Az 1,9 millió lakosú Lettországban eddig 109 088 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 2019-en hunytak el a kórban. Az oltási kampány tavaly december 28-án indult, azóta több mint 157 ezer embernek adták be valamelyik, koronavírus elleni vakcina legalább első adagját, míg a második adagot 26 525-en kapták meg. (MTI)

A horvátoknál nyolcadik hete nő a koronavírusos esetszám, mi lesz így az előszezonnal?

Horvátországban nyolcadik hete nőtt az új koronavírussal fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma - hangzott el a kormány szerdai ülésén a horvát sajtó közlése szerint.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor lassítja az újranyitás tempóját - Mi vár ránk ezek után?

A korábban közöltnél visszafogottabb tempóban fog haladni az újranyitás a múlt heti első fokozat életbe lépése után - így foglalhatóak össze Orbán Viktor szerdai videójában közölt kormánydöntések. A jelek szerint tehát a kormány stratégiájában mégis szerepet játszanak a fontosabb járványszámok is, nemcsak az oltási folyamat előrehaladása. A lassított, de fokozatos nyitásnak azonban még így is vannak következményei, lassabb lesz ugyanis a járvány lecsengése Magyarországon.

Tovább a cikkhez

A csehek is tárgyalnak a Szputnyik-vásárlásról és megvennék a dánoktól az AstraZeneca-készletet

A koronavírus-elleni orosz vakcina beszerzéséről fog tárgyalni hétfőn Moszkvában Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Beoltották Putyint az ismeretlen orosz vakcina második adagjával

Megkapta a Covid-19 elleni védőoltás második komponensét Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ezt ő maga jelentette be egy, a Rosszija 24 hírtelevízió által szerdán élőben közvetített videotanácskozáson.

Tovább a cikkhez

A franciák csak 55 év felett adják be a Janssent, bírálja a lengyel egyház a J&J és az AstraZeneca k

A Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcináját Franciaországban ugyanolyan feltételek mellett fogják forgalmazni és alkalmazni, mint jelenleg az AstraZeneca oltóanyagát, azaz csak a legalább 55 évesek kaphatják - jelentette be szerdán a kormányszóvivő. Közben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt közölte, hogy folytatja a J & J koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggés pénteken megkezdett vizsgálatát, és jövő héten fog „ítéletet mondani”, de azt már most hangsúlyozta, hogy az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Szerdán a lengyel püspöki kar kötelékében működő bioetikai szakértői csoport azt az álláspontját ismertette, hogy erkölcsileg kifogásolhatók az AstraZeneca és a Johnson&Johnson cégek koronavírus elleni vakcinái, mert gyártásuk során az abortált magzatok sejtvonalait használták fel.

Tovább a cikkhez

Utazásra és lakásfelújításra költenék a magyarok a járvány alatt félretett pénzüket

A koronavírus-járvány enyhülése után a legtöbben utazásra, nyaralásra költenének, a BÁV Zálog szerdai közleménye szerint ugyanis a válaszadók 36 százaléka erre fordítana komolyabb pénzt. A nyaralástól alig maradnak el a lakásfelújításban gondolkodók, ezt 34 százalék említette a tervezett nagyobb összegű kiadások között.

Tovább a cikkhez

Tényleg felborította a koronavírus a magyarok megtakarítási szokásait?

Ma délután elindul a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021 online konferenciája, ahol neves pénzügyi és gazdasági szakemberek beszélnek az elmúlt egy év legérdekesebb történéseiről a magyar megtakarítási piacon, és elárulják azt is, milyen jövőt vizionálnak.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Burgenland lazít a korlátozásokon

Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.

Tovább a cikkhez

Megtakarítási felsővezetők: nem normális helyzet az, amiben most a koronavírus miatt élünk

Ugrásszerű növekedést hozott a digitális fejlődésben a magyar szolgáltatóknál a koronavírus, mindenkinek sikerült az átállás, de a megtakarítási piaci felsővezetők úgy látják, nem egy normális üzletmenet az, amiben most vagyunk. A Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján a piaci felsővezetők elárulták, milyen új intézkedéseket, folyamatokat építettek be az üzletmenetbe az elmúlt évben és azt is, hogy ezek közül melyek lesznek azok, amelyek hosszabb távon is velünk maradnak.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor bejelentette: nyitnak a teraszok, de az iskolák csak félig

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon videóban jelentette be a kormány friss döntését, amellyel lazítottak a korlátozó intézkedéseken. A lazítások keretében kinyitnak a teraszok, ám az iskolák nyitásának ütemét fékezték, ami nagyon fontos és előremutató lépés a járvány kilátása és lecsengése szempontjából.

Tovább a cikkhez

Alapjaiban változott meg a magyarok hozzáállása a kockázathoz a koronavírus alatt

Az elmúlt egy évben alapjaiban változott meg az ügyfelek kockázatvállalása, elsősorban a vagyonosabb ügyfelek körében lehetett megfigyelni a növekvő kockázati éhséget – hangzott el a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján. Szó esett arról is, milyen változásokat hozott a digitális transzformáció a vagyonkezelési piacon.

Tovább a cikkhez

Putyin megkapta a második oltását: de azt nem mondja el, milyen vakcinát kapott

Megkapta a Covid-19 elleni védőoltás második komponensét Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ezt ő maga jelentette be egy, a Rosszija 24 hírtelevízió által szerdán élőben közvetített videotanácskozáson.

Tovább a cikkhez

Dánia véglegesen leállítja az oltást az AstraZeneca vakcinájával, nem használják többé

Dániában - az Európai Unió tagállamai közül elsőként - teljesen leállítják az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának használatát, az erről szóló döntést szerdán jelentette be Soren Brostrom, a dán egészségügyi hatóság igazgatója.

Tovább a cikkhez

Az OECD hiányosságokat lát a gazdaságban, Magyarországra vonatkozóan is tettek javaslatot

A koronavírus-járványra és drámai következményeire való tekintettel a gazdaság új alapokra helyezett újjáépítését javasolja az OECD a krízishelyzetekkel szembeni ellenállóképesség erősítése érdekében. A szervezetnek Magyarországra vonatkozóan is volt javaslata.

Tovább a cikkhez

MNB: a harmadik hullámra egészen másképp reagáltak a magyarok, mint az elsőre

A háztartások éves pénzügyi megtakarítása historikus csúcsra emelkedett. Már a koronavírust megelőzően is nőttek a lakossági megtakarítások, de a vírus hatására erősödött az óvatosság és emelkedtek a kényszermegtakarítások – mondta el Kuti Zsolt, az MNB monetáris politika és pénzpiaci elemzések igazgatóságának igazgatója a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Eddig 68 milliárd forintot fizetett az állam bértámogatásra

Mostanáig több mint 160 ezer munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szektorokban működő cégek a megítélt támogatások 99 százaléka, mintegy 68 milliárd forint már meg is érkezett a vállalkozások számláira- jelentette be szerdán Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Tovább a cikkhez

Indiában csúcsot döntött a járvány, jön a lezárás

Indiában új csúcsot döntött a napi koronavírus-fertőzöttek száma, miután egy vallási összejövetelen tömegek zsúfolódtak össze a korlátozások ellenére.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a bezárt éttermek helyett a Tescót választották sokan

Erős évet zárt a koronavírus-járvány közepette a Tesco, miután éttermek helyett az otthoni étkezést választották sokan, a járvány mégis elvitte a kiskereskedelmi óriás nyereségének egy részét tavaly, miután jelentős költségeket okozott, hogy az üzleti modelljét a megváltozott szokásokhoz igazítsa – derül ki a cég éves jelentéséből.

Tovább a cikkhez

Szerbiában csalókat lepleztek le

Negatív koronavírusteszteket, különböző okmányokat, de még a Pfizer/BioNTech oltóanyagának a címkéjét is hamisította az a szerbiai bűnbanda, amelyet kedden fogott el a szerb rendőrség - közölte az N1 regionális hírtelevízió a szerda reggeli híradóban.

A szervezett bűnözés elleni ügyészség tájékoztatása szerint elfogták a bűnbanda hat tagját, akik 2020 januárja óta folytatták tevékenységüket, és azóta legalább ezer különböző hamis okmányt állítottak elő, a járvány kitörését követően pedig negatív teszteket igazoló dokumentumokat is hamisítottak.

Március végén a rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki a belgrádi vásárcsarnokban, a szerb főváros legfőbb oltópontján dolgozott önkéntesként, és hamis oltási igazolásokat állított ki. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 3572-vel 648 745-re, Koszovóban 494-gyel 98 509-re, Észak-Macedóniában 1129-cel 143 172-re, Montenegróban 224-gyel 94 643-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 966-tal 185 663-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 35-tel 5808-ra, Koszovóban 12-vel 2016-ra, Észak-Macedóniában 27-tel 4289-re, Montenegróban tízzel 1391-re, Bosznia-Hercegovinában pedig nyolcvannal 7560-ra nőtt.

(MTI)

60 év alatt nem kapják meg azok a németek második dózist az AstraZenecából, akik egyet kaptak

Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.

Tovább a cikkhez

Egy kínai vakcinagyártó azt állítja, hogy a vektorvakcinájuk nem okoz vérrögképződést

A Cansino Biologics Inc (CanSinoBIO) kínai gyártó szerdai közlése szerint a virálisvektor-technológiára épülő koronavírus elleni vakcinája nem okozott vérrögképződési problémákkal együtt járó, súlyos esetet az eddigi alkalmazása során.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: alacsony esetszámot közöltek a magyar hatóságok szerda reggel

3597 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 731 675 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - derült ki a szerda reggeli közlésből. Elhunyt 285 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 265 főre emelkedett.

Tovább a cikkhez

Legfeljebb ősszel lesz nagy koronavírus-felmérés Magyarországon

A koronavírus angol mutációja, illetve a harmadik járványhullám miatt nem készült újabb H-UNCOVER, vagyis a lakosság átfertőzöttségi (és átoltottsági) vizsgálata Magyarországon - mondta Merkely Béla a Népszavának.  A Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy mivel a helyzet gyorsan változik, ezért a nyár előtt nem jelentene többletinformációt egy újabb nagyszabású reprezentatív vizsgálat. A kínai vakcina hatásosságával kapcsolatban felmerült kérdések kapcsán ugyanakkor megjegyezte, hogy ősszel egy, a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez majd az egyetem.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a Moderna vakcinája fél év után is véd az összes mutáns ellen

Moderna gyógyszergyártó vállalat kedden közölte, hogy vakcinája fél évvel a második oltás után is jól véd az összes koronavírus-variáns ellen, a hányados legalább 90 százalékos, a súlyos megbetegedéseket pedig minimum 95 százalékban akadályozza meg.

Tovább a cikkhez

Felpörgette termelését a Pfizer, de ebből egyelőre csak Amerika profitál

Az amerikai Pfizer cég közölte kedden, hogy növelte oltóanyag-termelését, aminek révén 10 százalékkal több vakcinával képes szolgálni május végéig az Egyesült Államoknak, és a vártnál két héttel korábban leszállítja teljes vállalását, a 300 millió adagot.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Izraelben már megkezdenék a 12 évesek oltását is

Az Izraeli Gyermekorvosok Szövetsége azt javasolta kedden, hogy az országban kezdjék meg a 12-15 év közöttiek beoltását koronavírus ellen - közölte az izraeli egészségügyi minisztérium.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: 40 év alatti férfiakat támad a brazil mutáns

Egyre inkább a 40 évesnél fiatalabbakat támadja meg Brazíliában a koronavírus helyileg kialakult variánsa - áll a Brazil Intenzív Terápiás Orvosok szövetségének jelentésében, amelyet kedden ismertetett a Reuters hírügynökség.

Tovább a cikkhez

Biztonságos-e az iskolák jövő heti újranyitása Magyarországon?

Hétfőn újranyitnak az általános iskolák a kormány döntése alapján, ezért megvizsgáltuk, hogy járványügyi szempontból indokolható-e az újranyitás. Amikor a kabinet március végén döntött az április 19-i nyitásról, akkor még senki sem tudta megmondani, hogy milyen lesz a járványhelyzet április közepén, de sejteni lehetett, hogy nem javul eleget. Mostanra azonban már világosan látszanak a trendek: az eredményeink azt mutatják, hogy a járványhelyzet rosszabb, vagy legalább olyan rossz, mint amikor a kabinet az iskolák zárásáról döntött márciusban. Az iskolák nyitása mellett felsorakozhatható járványmutatók gyengébb lábakon állnak, mint a zárás fenntartása mellettiek. A nyitással lassabb lesz a járvány lecsengése, tízezres nagyságrendben lehet több a regisztrált fertőzöttek száma a következő időszakban a fiatalok körében, mint abban az esetben, ha fenntartják a digitális oktatást. Az iskolák nyitása valójában akkor nem okoz majd érdemi gondot az intézményekben, ha kellően sok szülő dönt úgy, hogy nem engedi be a gyerekét az iskolába. A kormány azzal is segíthetne a helyzeten a nyitás elnapolása mellett, ha az intézményekben a korábbinál sokkal szigorúbb járványügyi szabályokat vezetne be.

Tovább a cikkhez
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
románia