jeruzsálem izrael
Globál

Ismét több millió vakcinát vásárolt Izrael, amely már a mutánsok ellen is véd

MTI
Izrael újabb több millió adag vakcina vásárlásáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártóval hétfőn - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A megállapodás szerint 2022 végéig érkeznek Izraelbe az újabb, több millió dózist tartalmazó vakcinaszállítmányok, melyekért Izrael egymilliárd-másfél milliárd sékelt (100-150 milliárd forintot) fizet.

Sem a koronavírus elleni oltóanyagok pontos számát, sem az értük fizetett összeget nem hozta nyilvánosságra közösen kiadott közleményében a miniszterelnöki hivatal és az egészségügyi minisztérium.

Az új oltások már az újabb koronavírus-változatok ellen is védenek majd, és a megállapodásban a jövendő igények szerint esetleges további, szintén több milliós vásárlás lehetőségét is rögzítették.

Az utóbbi hetekben vita zajlott a kormányon belül a vakcinavásárlás ügyében, mert Beni Ganz védelmi miniszter csakis azzal a feltétellel volt hajlandó megszavazni a kormány ülésén az egészségügyi minisztériumban eredetileg tervezett 36 millió adag beszerzését, ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök beleegyezik új igazságügyi miniszter kinevezésébe.

Avi Nisszenkorn, a Kék-Fehér párt igazságügyi minisztere ugyanis távozott január elsején a tárca éléről, s feladatát akkor ideiglenesen, három hónapra Beni Ganz vette át, de április óta senki sem áll a minisztérium élén.

Ganz beleegyezése, és kormányzati döntés nélkül az egészségügyi minisztérium csak az eredetileg tervezett mennyiségnél jóval kevesebbet tudott volna venni a tárca rendelkezésére álló keretből. Netanjahu bejelentette, hogy a jövőben újabb vakcinavásárlást tervez a Moderna gyógyszergyártótól is. Néhány száz veszélyeztetett gyermek kivételével mindeddig csak a 16 évnél idősebbeket oltották Izraelben, de ha az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA)  engedélyezi a Pfizer vakcináját a 12 év fölöttiek számára, akkor a tervek szerint beoltják majd a 12-16 éves korosztályt is.

Izraelben a december végén kezdődött oltási kampányban eddig a lakosság 57,56 százalékát egyszer, és 53,56 százalékát kétszer is beoltották az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával.

A magas fokú átoltottság nyomán nagymértékben visszaszorult a koronavírus- járvány, vasárnap 37 451 teszt elvégzésével 142 fertőzöttet azonosítottak, ami 0,4 százalékot jelent. Jelenleg az egészségügyi minisztérium 2189 vírushordozót tart nyilván, 308-an vannak kórházban, közülük 187 súlyos beteget ápolnak.

Tavaly február óta 837 203 koronavírus-fertőzöttet találtak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben 6334-en haltak meg Izraelben.

Címlapkép: Getty Images

európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
korona válság