Előfizetői tartalom

Az egyetlen ország a történelemben, amely önként megsemmisítette atomfegyvereit

Az utóbbi években egyre több hírt olvashattunk annak kapcsán, hogy Irán vagy Észak-Korea jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy atomfegyvereket fejlesszen ki. Óhatatlanul felmerül ilyenkor a kérdés, hogy miért vág bele egy ország egy ilyen kísérletbe. Ennél azonban érdekesebb, hogy miként lehet elérni azt, hogy egy állam megsemmisítse a saját maga által kifejlesztett atomfegyvereit. Erre eddig egyszer volt példa a történelemben, de tanulságos lehet a jelen kihívásainak megoldásához is.

Egy atomfegyver kifejlesztése, vagy éppen egy már futó atomprogram leállítása kétségkívül nagyon komplex döntési folyamat. A Council on Foreign Relations elemzése szerint alapvetően három fő oka vannak annak, hogy egy-egy ország, hatalmon lévő vezetés egyik, vagy másik megoldás mellett teszi le a voksát: Belpolitikai okok: befolyásos lobbicsoportok akár a tudományos életből...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés