mianmar puccs eroszak
Globál

Akkora a baj, hogy már Kína is aggódik, polgárháború robbanhat ki a szomszédjában

Portfolio
Kína ENSZ-nagykövete hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy Mianmarban akár polgárháború is kialakulhat, ha nem sikerül diplomáciai úton rendezni a február óta zajló konfliktust a hadsereg és a katonai hatalom ellen tiltakozók között – írja az AP.

Csang Csün, kínai ENSZ-nagykövet arra is figyelmeztetett, hogy a kialakult helyzet rossz kezelése a konfliktus további kiéleződéséhez is vezethet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken határozottan támogatta a délkelet-ázsiai országokat tömörítő ASEAN-csoport azon felhívását, hogy Mianmarban mielőbb hagyjanak fel a hetek óta tartó erőszakkal.

A Biztonsági Tanács emellett követelte, hogy állítsák helyre a demokratikus működést és, hogy valamennyi letartóztatásban lévő politikai szereplőt, köztük Aung Szan Szú Kjít is engedjenek szabadon.

A KÍNAI ENSZ-NAGYKÖVET UGYANAKKOR HOZZÁTETTE, HOGY KÍNA BARÁTI KAPCSOLATOT ÁPOL A SZOMSZÉDOS MIANMARRAL, ILLETVE, HOGY KÍNA NEM TÁMOGATJA SZANKCIÓK BEVEZETÉSÉT A DÉLKELET-ÁZSIAI ORSZÁGGAL SZEMBEN.

A kínai nagykövet azt sem zárta ki, hogy polgárháborút eredményezhet a Mianmarban kialakult helyzet annak nyomán, hogy a hadsereg egyszerre küzd az autonómiáért harcoló fegyveres etnikai csoportokkal, illetve a demokráciáért tüntető civilekkel. Ennek ellenére továbbra is reményét fejezte ki a diplomácia útján történő megegyezésre.

A mianmari hatóságok már hónapok óta próbálják felszámolni a február 1-én végrehajtott katonai puccs nyomán kialakult tüntetéshullámot és polgári engedetlenségi mozgalmat, amely az ország választott vezetőinek szabadon bocsátását követeli. A hatóságok brutális fellépéssel fojtották vérbe az eddigi megmozdulásokat. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 755 embert öltek meg.

Címlapkép forrása: Stringer/Getty Images

amazon_shutter-20180202
skócia niNicola Sturgeon
mosógép mosás ruha getty stock
elon musk

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megbízások, kockázatkezelés, grafikonosdi.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Jogász

Jogász
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
spacex csillaghajo elon musk