kinai hajok
Globál

Ilyet is ritkán látni a nemzetközi diplomáciában: Kínát szó szerint elküldték melegebb éghajlatra

Portfolio
A Fülöp-szigetek külügyminisztere személyes Twitter-fiókján keresztül bírálta rendhagyó módon Kínát és követelte, hogy vonja vissza a vitatott jogállású Dél-kínai-tengerre kirendelt hajóit – írja a CNN.

A nyers megnyilvánulásairól ismert külügyminiszter, Teodoro Locsin üzenete azután érkezett, hogy, a Fülöp-szigetek már többször felhívta a figyelmet arra, hogy szerintük kínai hajók illegálisan tartózkodnak a szigetország 200 mérföldes kizárólagos gazdasági övezetében.

Kína, barátom, hogy kérjelek meg erre udvariasan? Nos, húzzatok a picsába. Mit tesztek a barátságunkkal? Ti. Nem mi. Mi próbálkozunk. Ti. Olyanok vagytok, mint egy rút mamlasz, aki rákényszeríti a figyelmét egy jóképű srácra, aki a barátja akar lenni, nem pedig egy kínai tartomány atyja

- állt a külügyminiszter üzenetében.

A kínai nagykövetség nem reagált azonnal a külügyminiszter Twitter-üzenetére, de korábban jelezték, hogy a vitatott státuszú területen állomásozó hajók csak egyszerű halászhajók, amelyek a tenger viszontagságai elől húzódtak menedékbe.

Hétfőn egyébként a fülöp-szigeteki külügyminisztérium egy hivatalos közleményt is kiadott, amelyben azzal vádolják a kínai partiőrséget, hogy nyomon követik, blokkolják, valamint veszélyes manőverek és rádiós zavarok útján akadályozzák a fülöp-szigeteki partiőrség munkáját.

A Fülöp-szigetek vezetése egyébként az utóbbi időben igyekezett békülékenyebb hangot megütni Kínával a területi viták ellenére, főleg a nagyszabású kínai beruházások és hitelek ígéretének hatására.

A Fülöp-szigetek, Brunei, Malajzia, Tajvan és Vietnám évtizedek óta vitatják Kína területi igényeit a Dél-kínai tenger teljes területére nézve, a felszültség azonban az utóbbi években vált egyre nyilvánvalóbbá. Öt éve például egy nemzetközi bíróság elutasította Kína területi igényeit, amelyek a Dél-kínai-tenger kiterjedésének 90%-ára vonatkoztak. Peking ennek ellenére továbbra is kitart területi követelései mellett, illetve állítja, hogy a megnövelt kínai katonai jelenlét a térségben kizárólag békés célokat szolgál.

Címlapkép forrása: Artyom Ivanov\TASS via Getty Images

kína világuralom
frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
nicola sturgeon