kolumbia
Globál

Akkora zavargások vannak egy országban, hogy a fővárosban még az oltási kampány is leállt

MTI
Legalább negyvenhat ember megsérült szerdán, a hetedik napja tartó, sokszor erőszakba torkolló tüntetéseken Bogotában és más kolumbiai nagyvárosokban, helyszíni jelentések szerint a tiltakozók megpróbáltak behatolni a parlament épületébe, a zavargások miatt a fővárosban leállt a koronavírus-járvány ellen oltási kampány és a tesztelés.

Claudia López bogotái polgármester a Twitteren azt írta, hogy "brutális" mértékben fokozódott az erőszak, harminc civil és tizenhat rendőr megsérült a demonstrációkon.

A pusztítás azt jelenti, hogy kevesebb busz fog közlekedni

- figyelmeztetett a polgármester.

Az El Espectador című lap arról tudósított, hogy a tüntetők mintegy 25 rendőrőrsöt támadtak meg, többet felgyújtottak. Nemcsak Bogotában, hanem más nagyvárosokban, köztük Medellinben és Caliban is voltak erőszakcselekmények és rongálások.

Az El Tiempo című lap az ombudsmani hivatalra hivatkozva azt írta szerdán, hogy már 24 halálos áldozata van a zavargásoknak, és eddig több mint 840-en megsérültek.

A tüntetők szerdán megpróbáltak behatolni a törvényhozás mindkét házának helyt adót Capitolium épületébe. Claudia López szerint lebontották a kerítést, de a rohamrendőrök kiszorították őket a helyszínről. Az épületben tartózkodókat evakuálták.

Alejandro Gómez, a fővárosi egészségügyi titkárság vezetője közölte szerdán, hogy a zavargások miatt leállították Bogotában a koronavírus elleni oltási kampányt, és PCR-teszteket sem végeznek. Felszólította a tüntetőket, hogy tisztelettel viszonyuljanak az orvosokhoz, és ne akadályozzák a mentőkocsik közlekedését.

Iván Duque kolumbiai elnök szerdán a Twitter-fiókjában közzétett felvételen elítélte az erőszakcselekményeket, és részvétét fejezte ki a halottak hozzátartozóinak. Az ENSZ és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki a hatósági túlkapásokról érkező jelentések miatt, de Duque erről nem tett említést.

Kolumbiában múlt szerdán robbantak ki demonstrációk a tervezett adóreform miatt. Duque a tüntetések hatására vasárnap visszavonatta a pénzügyminisztérium által előterjesztett adóreformot, ennek ellenére a tiltakozások folytatódnak. Az államfő kérte a kongresszust, hogy a pénzügyi bizonytalanság elkerülése végett sürgősen fogadjon el egy új, konszenzuson alapuló adócsomagot.

A kabinet a koronavírus-járvány miatt keletkezett költségvetési hiány csökkentése érdekében kényszerül átalakítani az adórendszert. A többi között mérsékelni akarta az adókedvezményeket, növelni egyes csoportok személyi jövedelemadóját, és el akarta törölni bizonyos árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét.

Címlapkép forrása: Fredy Builes/Getty Images

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
orbanerdogan