Előfizetői tartalom

Miközben mindenki Ukrajnára figyel, Oroszország szép csendben hatalmas terület meghódítására készül

Oroszország jelentős mennyiségű fegyvert, fegyverrendszert és katonai felszerelést csoportosított át az Északi-sarkkörre az elmúlt években, sőt, nyílt területi igényeket is benyújtottak jelentős, mintegy 1,2 millió négyzetkilométernyi kontinentális talapzatra. A jégsapkák elolvadásával együtt egyre világosabbá válik a terület stratégiai fontossága: a térség nem csupán gazdag nyersanyag-lelőhely, hanem új, a Szuezi-csatorna dominanciáját „veszélyeztető” kereskedelmi útvonal is lehet. Bár Amerika és a szövetségesei aggodalommal figyelik az orosz ambíciókat, a térségért vívott „küzdelemben” Oroszország jelenleg több szempontból is orrhosszal vezet.

Felfegyverzi az Északi-sarkkört Oroszország? Az orosz Északi Flottához tartozó tengerészgyalogosok gyakorlatoznak a Jeges-tenger oroszországi parkvidékén. Fotó: Denis Kozhevnikov\TASS via Getty Images Oroszország szép csendben jelentős mennyiségű hadianyagot kezdett el az Északi-sarkkörön belülre csoportosítani az elmúlt években és több olyan hadgyakorlatot is lefolytattak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés